Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варвара

п.к. 4492 тел.код 03563

Бъдещето на Варвара

Параклисът на манастира Св. св. Петър и Павел в село Банкун
Параклисът на манастира Св. св. Петър и Павел в село Банкун

Съхранила най-ценното от историческото наследство на древността и опазила непокътната невероятната си природа днес Варвара гледа с надежда в бъдещето, когато археологическите паметници и природните дадености ще я превърнат в атрактивен обект за алтернативен, културен и еко туризъм. Условия за това има и сега.

Ранно-християнската базилика Св. Марина би могла да бъде консервирана и експонирана като паметник на ранно християнското изкуство.

Интерес представляват и археологическите паметници в съседните села Ветрен дол и Паталеница - съответно късно-римското светилище на хълма Голак, византийската крепост Баткунион, манастирът Св. св. Петър и Павел в с. Баткун и единствено запазената в цялостния си вид средновековна църва от XII век.

Към съответните обекти могат да бъдат трасирани туристически пешеходни пътеки.

Като изключителна атракция могат да бъдат ползвани и сега съществуващите обществени бани, които по същество са т.н. турски бани. Удоволствие е и ползването на басейните с минерална вода.

Чудесните природни дадености - съчетание на равнина и планина, изобилна вода, чист въздух и минерални извори предлагат чудесни възможности за развитието на вътрешен и международен туризъма. Успешно може да се развива овощарството – включително отглеждането на някои южни плодове като смокиня, нар, хинап, мушмул. Инвестициите в развитието на минералните извори за кратко време ще превърне Варвара в балнеоложки център.

Атракции

  • Минералните бани
  • Басейните с минерална вода и минералния плаж


Александър Алексиев, Сирма Милева <info@varvara-bg.org>
Ранно-християнската базилика Св. Марина

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Бъдещето на Варвара - Варвара, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Варвара, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варвара, снимки от Варвара, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Варвара, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.