Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Велико Търново

п.к. 5000 тел.код 062

Стари занаяти на търновската Самоводска чаршия


От години Велико Търново, като културна столица, е един от най-предпочитаните сред туристите градове в родината. Често чужденците са прехласнати по крепостта Царевец, паметника на Асеневци, Регионалният исторически музей, съхранил културата на вековете, но след като се разходят из сърцето на града, те установяват че има и други достойни за възхищение кътчета, дори и в градска част.

Именно Самоводската чаршия е чарът на забързания град и шумните заведения. Там видът на къщурките с дюкянчета, а и атмосферата, са същите като от едно време с малката разлика, че вече не се движат файтони в иначе тесните и калдъръмени улички на чаршията. Тя е създадена през 60-те години на XIX в. Оформят се и за времето си атрактивните търговски и занятчийски дюкяни, работилници и ханове. По уличката, която тръгва на запад от Самоводския пазар, наред със занятчийските работилнички, се намира запазеният и днес хан на Хаджи Николи.

Днес занятчийската чаршия е значим музеен обект във Велико Търново. Изграждането на комплекса, който включва Самоводския пазар и чаршията, е част от програмата за развитие на Велико Търново като исторически, културен и туристически град. Между сгушените самоводски къщи е и родната къща на писателя Емилиян Станев.

С днешна дата оборудвани и действащи са няколко работилници – грънчарска, ножарска, резбарска, работилница за кадаиф, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница и още други. Има и множество магазини за сувенири и антикварни предмети. В антикварния магазин даже без пазарлъци правят отстъпки, може да се види желязна ютия, без кабел, която, за да глади, трябва да е стояла на жар. Продават се по 5 лева различни значки, показващи величието на комунизма и трудовия народ, червени петолъчки и др., лампата на Аладин или нейно подобие, но вълшебството не излиза от лампата, а витае във тежкия и застоял въздух.

В самото начало на чаршията всеки турист може да посети арт-студиото на художника Красимир Иванов. От влизането в магазина се набиват в очи изящните икони, които е нарисувал майстора. Първият въпрос на възхитените туристи е колко струват Самия Красимир Иванов, който е завършил живопис във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” преди тридесет години, казва, че не харесва чужденци, които се опитват да водят преговори за по-ниска цена на някоя картина. Най-пазарливи според него били японците. Художникът споделя, че предимно чужденци купуват неговите произведения, но има и редовни клиенти българи, които предпочитат да дадат парите си за икона. В ателието най-евтината икона струва 60 лв., а най-скъпата 400 лв.

Художникът плаща патентен данък, но се опасява от фразата “плосък данък” и се страхува това да не би да е поредната измислица на политиците да вземат парите на бедното население.

От плоския данък се страхува и Румяна Стоянова, която от осем години се труди в ателие за дърворезба, моделирайки последния шедьовър от липа и орех. Притеснява я и увеличената цената на кубик дърва, които за нея и занаята са жизнено необходими. Като най-интересно свое произведение тя класира под номер едно - козя главичка за облегалка на стол, но избягва да прави класации, защото харесва всичките си произведения и ги възприема като свои деца.

“Освен дарбата, умението и здрави ръце, за да върви работата, трябва да има и любов в цялата работа”, казва Румяна, но в следващия момент се натъжава, защото вече все по-малко от младите се интересуват от традиционните занаяти.

На няколко метра в страни погледът на туриста се прихваща от светещ предмет. Метална чаша с конска глава, при която посребрения метал отразява слънцето и широко отваря вратата на старовремска бижутерийница. В нея продава бившият русенски реставратор Деян Йорданов, който се препитава като изработва и поправя бижута. Откровено си признава, че на българите предлага сребърния арсенал от накити по-евтино. Изящни сребърни гривни, синджири, обеци и медальони красят витрините му. Безспорно обаче най-впечатляващото в магазина са сребърните и златните икони. “Предимно чужденци ги купуват, защото са доста скъпи”, обяснява майсторът на метала. Металните икони струват от 150 до 400 лева. Бижутерът е направил и специална витрина пред магазина си, в която е подредил съвършени копия на известни съкровища, открити по българските земи.

На отсрещния тротоар в малко дюкянче се вижда прегърбен старец, но все още пъргав. Оказва се, че над вратата пише “Медни съдове”. Там, от както е създадена чаршията, работи дядо Хасан, който изработва медни съдове още от невръстно дете. Медни съдове са изработвали и родителите му, а занаята преди повече от столетие е подхванал дядо му. “Няма нещо без труд да става хубаво”, категоричен е дядото и казва, че не се плаши от работа, въпреки че е към 70-годишен. “Нямаш ли мерак, няма смисъл да се захващаш с дадена работа”, нарежда дядо Хасан на внук си, които вече подхваща желязото. В работилничката човекът изработва от леки сплави и мед най-различни съдове и талисмани. Дядо Хасан споделя, че през времето на комунизма е правил специална медна стомна за другаря Тодор Живков. Данъците за дюкяна старецът си плаща редовно и посочва, че всичко му е законно. Радва се, че пазарът е свободен и сам може да определя цените на произведенията си. “Често продавам и на пазарлък”, споделя дядо Хасан.

Няколко метра встрани, но на отсрещния тротоар е ножарският дюкян на Кирил Тенджерков от село Беляковец. Без много въпроси Бай Кирил започва да разказва за живота си. От двадесет години прави ножове на чаршията. Преди този период е работил във военния завод “Ивайло”, където с гледане сам се научил да прави острите предмети. Съвсем случайно животът го тласка във всеки изминал ден да продължи да се развива в занаята. Я комшия го накара да му наточи ножа, я за подарък да направи на някого, докато един ден ген. Станимиров накарал старшина Тенджерков да изработи сабята на Левски за предстоящото откриване на военното училище, което щяло да носи името Васил Левски.

След години започнал работа и в ножарската фабрика във Велико Търново и постепенно хората го научили... Ножарският майстор Кирил се хвали, че преди няколко години по чаршията се разходил президентът на страната Георги Първанов. От радост възрастният майстор му подарил копие на сабята на Васил Левски. В знак на благодарност от своя страна Първанов върнал жеста и подарил на бай Кирил меча на Хан Кубрат. “Труден е занаятът и много неволи има”, категоричен е майсторът. Надява се синът му да се позаинтересува също от производството на ножове. Бай Кирил не пропуска да отбележи, че от години работи с качествена стомана. Наложило се на младини да си купи стомана, ама нямал пари, та се наложило да работи като строителен работник в Германия, за да припечели за ценното желязо. Той е и първият човек в България, който прави самурайски мечове. Сабята на Левски може да бъде намерена в тесния дюкян за сумата от 500 лв. Самурайският меч пък е на цена от 280 лв. От ножовете най-евтиният е 5 лв., а най-скъпият стига до 120 лв.

Краткото пътешествие би било сладко, ако приключи в самоводската Шекерджийница. Там се предлага уникално турско кафе, която се вари върху пясък. Уникалността на напитката не идва от сорта кафе, а от задушевната обстановка на дървена масичка с плетено каре и миризма на печени сладки. Нели Бончева посреща клиентите в малката шекердбийница, като препоръчва с кафето да се консумира бяло сладко и задължително студена чаша вода. Има си и редовни клиенти, кафето е вкусно и става само за две минути. Напитката струва 1,50 лв., а бяло сладко от 2,50 до 6,00 лв.

Така приключва пътешествието по улицата на занаятите в болярския град. Поглеждайки часовника си ще види, че цялата разходка не отнема и час.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Стари занаяти на търновската Самоводска чаршия - Велико Търново, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Велико Търново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велико Търново, снимки от Велико Търново, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Велико Търново, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.