Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Ардино

п.к. 6750 тел.код 03651

Край Дяволския мост лекуват любовна мъка

До Дяволския мост, който се намира на 10 км от Ардино, отскоро може да се стигне и с велосипед. Велотурът обаче е само част от атракциите в региона. Защото в родното градче на министър Мехмед Дикме вече действа пилотният проект "Устойчив туризъм - бъдещето на Ардино". Дяволския мост, Орловите скали, средновековната крепост Кривус и планинският климатичен курорт Белите брези привличат все повече туристи. Хайдушки песни, писък на гайди и местни специалитети допълват автентичната атмосфера.

Даволският мост е знаков за малкото родопско градче Ардино. Съгражданите на земеделския министър Мехмед Дикме са "патентовали" като герб на населеното място старинното съоръжение. То е и една от основните атракции, с които местните не пропускат да се похвалят и пред нашенските, и пред гостите от странство.

От скоро до култовото място се предлагат организирани екскурзии с велосипед. Търсачите на силни усещания могат да наемат и бинокли за откриващата се гледка след щурма на височината. Екстрите се отдават в отворения през 2004 г. туристически информационен център (ТИЦ). Той е част от изпълнението на пилотния проект "Устойчив туризъм - бъдещето на Ардино", част от тригодишен финансиран от ПРООН и Министерството на земеделието и горите проект. В него участват 11 общини от страната.

Ардинската инициативна група е разработила и предлага цялостен туристически продукт. ТИЦ разполага с 10 високопланински велосипеда, бинокли, въдици, кошници за пикник и други подобни екстри. Засега повече са самостоятелните посетители, по-рядко идват организирани групи, казва мениджърът на центъра Ваня Яворова.

Сред основните дестинации в маршрутите са Дяволският мост, Орловите скали, средновековната крепост Кривус и планинският климатичен курорт Белите брези. Велотурът е съчетан с горски пикник. Предвиден е и планински водач, за да не се лутат из горските пътеки незапознатите с местността туристи. На самия Дяволски мост ги очакват новопостроен заслон и барбекю. Ако предварително са си заръчали екстрата, тук екскурзиантите могат да отворят кошниците си за пикник и да се подкрепят с всякакви местни вкуснотии. "Предлагаме къпана баница, катми, клин, баклава, вино и други традиционни ястия, като всичко е домашно приготвено", пояснява Ваня.

"Кулинарен тур" е спецпакет, в който на гостите се предлага селски пикник с родопски специалитети. Те са "гарнирани" задължително с хайдушки песни и гайдарски свирни, категорични са домакините. Туристите даже могат да запретнат ръкави и сами да се включат в приготвянето на гозбите.

В "родопската броеница" от изненади има предложение и за рибен тур. Той предвижда разходка с лодка из язовир Кърджали и атракционен риболов. Ако не разполагат с такъми, въдичарите могат да си вземат под наем, в ТИЦ са помислили и за това. Обиколката задължително завършвала на трапеза и според посетители най-впечатляващ бил специалитетът пържен сом с мед. Тази вкуснотия не бивало да се пропуска.

Сред особено ексцентричните предложения е пакетът "Етно тур". В него гостите стават съпричастни на родопска сватба с чеверме и фолклорни подправки.

Лекуваме и любовна мъка, хвалят се ардински зевзеци. И разказват как неотдавна италианец, наполовина българин, се отървал от тъжните си мисли в тяхното градче. Мъжът тръгнал из България, за да се разтуши след преживяна раздяла с любима. Попаднал в източнородопското градче. Местните хора му спретнали двудневен щур купон, гвоздеят на който бил във високопланинска ферма. Тръгнал си, забравил всичките си сърдечни терзания. След месец се върнал в Ардино с група рокери, свои приятели.

Не само чужденците се впечатляват във фермата, разказва Ваня Яворова. Тук туристите могат да яздят кон, да доят крава собственоръчно, да бъдат "посветени" в тайните на приготвянето на домашни млечни продукти по стари технологии.

Не са пропуснати и любителите на изкуството. За тях се организира хоби-курс по природна дървопластика.

В ТИЦ е организирана постоянна изложба базар на местни художници и занаятчии. Туристите могат да си тръгнат със сувенир от Ардино - картина, сач, пъстри престилка, терлици, дърворезба, икона върху камък.

И вероятно ще се върнат пак, надяват се домакините.Галина Стефанова, снимка Пътешествие
Главата на дявола се появява на моста само при специални условия

форум на пътешественика
18 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Край Дяволския мост лекуват любовна мъка - Ардино, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Ардино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ардино, снимки от Ардино, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Ардино, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.