Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Привлекателен туристически обект

Известният национален балнеоложки курорт Стрелча е разположен в южното подножие на Същинска Средна гора сред живописна котловина в долината на р. Стрелчанска Луда Яна, на 475 м. надморска височина и на 41 км северно от гр. Пазарджик, на 60 км северозападно от гр. Пловдив, на 14 км източно от гр. Панагюрище, на 24 км южно от гр. Копривщица и на 100 км от гр. София.

Стрелча е удобна изходна база за посещения на редица забележителни природни и исторически обекти: средногорските първенци - Богдан, Буная и Вълк, туристическите комплекси “Бунтовна”, “Барикадите” и “Оборище”, градовете Панагюрище, Копривщица, Хисаря и Карлово, както и на интересни местни туристически маршрути - Жаба могила, крепостите, каменната приказка с множеството чудновати скални образувания - гранитни колоси и зъбери, замъци и кули, които се открояват сред венеца на вековните дървета.

Основна атракция за града са Стрелчанските скални образования. Те са обявени за природни забележителности и са поставени под закрила на Закона за защита на природата. Това са общо седем групи скални образувания намиращи се северно и севереизточно от Стрелча. Към атракцията на града е и пеещия фонтан “Нимфа”. Намира се на централния площад. Той е единствен в страната фонтан с оригинално съоръжение. Вечер под разноцветните светлини сред красиви водни струи се разтваря прозрачна лилия, за да изплува от водата фигура на танцуваща девойка която се движи в ритъм на музика от Чайковски.

Стрелча е и привлекателен туристически обект. До него лесно се идва не само по хубавите асфалтирани шосета, но и по удобната железопътна линия. Гара е на ж.п. линия Пловдив - Панагюрище.Панчо Футеков

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Привлекателен туристически обект - Стрелча, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Стрелча, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Стрелча, снимки от Стрелча, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Стрелча, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.