Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Широко поле

п.к. 6650 тел.код 03625

Моняк

Построена е през ХІІ-ХІІІ век. Останките й се намират на скалист връх, наречен Шеста крепост (586 м), склоновете на който се спускат стръмно към р. Арда (сега язовир Студен кладенец).

Запазената част от крепостната стена е дълга 273 м, като на места е висока до 5 метра. Запазена е и част от осемстенната кула, висока до 3 м. В крепостта се намират и два надземни резервоара за вода. В най-високата част се забелязват останките от цитаделата, заемаща площ от 350 кв.м. Моняк е една от най-големите по площ планински крепости - 18 000 кв.м.

Крепостта се намира на 2 км (около 30 мин) южно от с. Широко поле, кърджалийско. Селото е разположено на ж.п. линия Хасково - Подкова и на гарата му спират и бързите влакове.Стефан Георгиев
Крепостта Моняк се свързва с кръстоносния поход през 1206 г. във вътрешността на Родопите Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) се простира се площ от 50 дка

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Моняк - Широко поле, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Широко поле, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Широко поле, снимки от Широко поле, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Широко поле, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.