Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Културно наследство


България е страна с богато културно наследство. Образци на културното и историческо наследство като архитектурни паметници, предмети на бита и ценности, има още от Палеолита, когато различни племена са населявали територията на днешна България, от Древността (главно образци на тракийската култура), Средновековието, Възраждането и съвременноста.

Много от нас са се запознали с историята и културата на България най-вече от експонатите в Археологическия музей и Музея на националната история в София. Част от историческите експонати се намират в музеи в Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Варна, Велико Търново, Русе, Разград, Видин, Бургас и много други български градове Забелижителности от Палеолита, представляващи особен интерес са открити близо до Нова Загора,  като прочутата Карановска могила, наричана Ноевия ковчег на Европейската цивилизация, пещерата Магура, както и останки от Палеолита в няколко пещери в Стара планина и Родопите. Следи от крайбрежна култура от Неолита и Палеолита са запазени в областта от Нос Калиакра до Ахтопол. До Нова Загора са намерени уникални грънчарски и други предмети, използвани в домакинството, датиращи от Палеолита и ранния Неолит.

Едни от най-ярките примери, представящи културата и изкуството на древните Траки са Златното съкровищеот Панагюрище, Сребърното съкровище от Рогозен, Летящият Пегас от Свещари и Тракийската гробница. В последните години бяха открити уникални находки от тракийско време в Казанлъшката гробница и в гробницата близо до Свещари. По численост и културно развитие, траките били превъзхождани само от индианците.

Освен свидетелства от тркийската култура, по нашите земи са намерени и такива от старогръцката и римската култура. Счита се, че древните гърци и римляни са взаимствали някои елементи от бита, религията, нравите и обичаите на траките. Запазени са и възстановени цели части от градове като: Августа Траяна, Тримонциум, Пауталия, Месемврия, Аполония и много други. В българските исторически музеи се намират много експонати, разкриващи ежедневието на античните народи, техния културен и военен живот, различни статуи на божества, маски и мозайки. Под основите на столицата София са открити 150 000 кв.м. руини от античния град Сердика. Aмфитеатрите и термалните бани в Пловдив, София, Варна са от голямо историческо значение.

Нашествието на славяните и прабългарите внася нови елементи в културното развитие на страната. Старобългарски символи са намерени върху грънчарски съдове , папируси или издялани върху камък. Интересни находки от злато и бронз, датиращи от това време са: съкровището от Миклос, пръстени на български владетели, мечът на Хан Кубрат и други. Приемането на православната религия бележи нова епоха в българската история. Интерес представляват, монументите, открити в Първата българска столица - Плиска, най-известният от които е Мадарският конник. Останки на църкви и постройки от Първото българско царство са намерени във Велики Преслав, както и в средновековни селища от Черноморското крайбрежие и вътрешността на страната.

Счита се, че българската литература се заражда през IX век, който е известен като "Златния Век на България". Много интересни в културен и археологически аспект са христианските манастири от тази епоха. Най-впечатляващ и внушителен е Рилският манастир, построен през X век. След освобождението от Византийско робство са били издигнати много крепости, някои от които във Видин, Червен, Берое, Средец, Асеновград, Белоградчик, запазени и до наши дни. Църквите и манастирите от този период се характеризират с великолепни фрески. Фреските в Боянската църква до София са сравнявани с ренесансови произведения, въпреки, че ги предшестват с век и половина. Бачковски манастир, Аладжа манастир и Манастирът в Иваново са ярки примери за майсторството на древните иконописци, строители и дърворезбари. Внушителен е археологическият комплекс Царевец в старата българска столица Велико Търново. Невероятното разположение на града, църквите, крепостните стени и кули разкриват ерудицията и майсторството на българските владетели. Ако се намирате в този регион трябва да посетите и живописното селище Арбанаси.

След нашествието на отоманците, българската култура върви към упадък. Строителството на нови манастири започва през XVII и XVIII век. В Трявна, Дебър, Банско се изграждат училища за иконопис и дърворезба. Архитектурата през Възраждането се отличава с някои характерни черти. Основните строителни материали тогава са били дървото, камъка и варовика. Присъщи за периода са: дървения под, огнището, дърворезбата по тавана, ниските врати. Тези елементи могат да се видят в етнографските комплекси в Копривщица, Велико Търново, Пловдив, Широка лъка, Трявна, Габрово, Елена, Котел, Боженци, Мелник, Старо Стефаново.Александър Иванчев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Културно наследство - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.