Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът на Ботев

Паметникът на Христо Ботев
Паметникът на Христо Ботев

Градът възниква през ранното Средновековието и носи името на живописният пролом “Вратцата” на река Лева.

Днес Враца е известен като туристическо средище, най–голям град и стопански център на Северозападна България.

За произхода на населението по нашите земи през бронзовата и желязната епоха има няколко становища. Най-приемливо е твърдението, че източната част на Балканския полуостров е била населена от траките, един от най-многобройните индоевропейски народи в древността. Засега е трудно да се каже кои са били най-старите тракийски племена, обитавали Врачанското поле, тъй като тези племена се намирали в постоянно движение и вражда по между си. В района на Враца бяха вече открити няколко находки от готова продукция, сред които една бронзова брадва, намерена в околностите на с. Згориград и бронзова брадва, намерена при р. Лева през 1970 г.

Няколко десетилетия преди османското нашествие на Балканския полуостров българската държава била разделена на три “царства”, които станали лесна плячка на османлиите. Известно е, че през годините след разделянето на българската държава, град Вратица бил през цялото време към Търновското царство и на границата му с Видинското. Оскъдните сведения за борбата, водена от град Вратица срещу османските поробители имат предимно легендарен характер. Поради това не е известна и точната година, в която османлиите са сринали Вратица със земята и подложили жителите на града на близо петвековно робство.

Пристигането на редовна турска войска във Враца съвпаднало с пристигането на съобщението за подготовка на чета в Румъния, която ще се насочи към града. Малко след това било получено писмото на врачаните Д. Тодоров и М. Цветков, в което те съобщавали на съзаклятниците, че на чело на четата е застанал Христо Ботев и че в деня на преминаването й Враца трябва да въстане.

На 20 май (1 юни нов стил) 1876 г. четата достигнала Врачанския балкан и влязла в сражение с многочисления противник. Привечер Щабът се събрал на заседание под височината Камарата. В момент, когато Христо Ботев се изправя да говори, отекнал изстрел – паднал смъртно ранен войводата, гениалния поет и революционер. Дните след 20 май били дни на тържество на победителите. По улиците на града те разнасяли забити на кол, глави на въстаници и Ботеви четници.Ирена Иванова

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Градът на Ботев - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.