Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Паметник на свободата

Паметникът на свободата, 1894 г.
Паметникът на свободата, 1894 г.

Паметникът на свободата се намира на централния площад в град Севлиево.

Построен е през 80-те години на ХІХ век от Опълченското дружество "Лев" в Севлиево в памет на загиналите въстанници през 1876 и опълченци през 1877-78 година от района.

Проектът е дело на чешкия художник Ото Хорейши, а изпълнението на бронзовата статуя - на скулптора Арнолдо Дзоки (Цоки).

Монументът е официално открит на 8 септември 1894 година.

Паметник на културата от местно значение.Гина Стоянова
Центъра на Севлиево в края на XIX в., гравюра Построен е в памет на загиналите севлиевски въстанници и опълченци 1876-1878 г.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Паметник на свободата - Севлиево, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Севлиево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Севлиево, снимки от Севлиево, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Севлиево, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.