Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Благоевград съчетава уникална възрожденска архитектура и ново строителство

Уникалната черква Въведение Богородично в квартал Вароша
Уникалната черква Въведение Богородично в квартал Вароша

Община Благоевград обхваща красивата едноименна котловина в долината на Средна Струма, югозападните склонове на Рила и югоизточните хълмове на граничната Влахина планина. Градът е разположен по двата бряга на р. Бистрица край международния път Е 79.

Прочутият Скаптопаренски надпис от 238 г. свидетелства, че районът е бил населяван още от тракийски времена. През втората половина на ХVІІІ и в началото на ХІХ в. градът се развива като голям занаятчийски център. Старият квартал "Вароша", където живее главно българско население, е бил средище на просветния и културния живот.

Земеделието, животновъдството, занаятчийството и търговията са основният поминък на местните хора до Освобождението, а след балканските войни се разраства и характерното за региона тютюнопроизводство. Освен със съхранените през вековете национални традиции този край се слави и с многобройните си минерални извори и здравословния климат.

Най-силно впечатление на гостите прави уникалното съчетание на старинна и съвременна архитектура. Със сигурност обаче най-голямата забележителност на града е възрожденският квартал "Вароша". Макар че днес ще го видите в обновен вид, тук са запазени автентичният облик на къщите и тесните калдъръмени улички. В квартала са приютени Държавният куклен театър, художествената галерия "Станислав", многобройни пъстри ателиета на художници и колоритни дюкяни на занаятчии.

Във "Вароша" се намира и известната черква "Въведение Богородично", построена през 1844 г. Днес тя е национален паметник на културата заради изключителните качества на стенописите и иконостаса си - дело на прочути майстори от Банската художествена школа. В двора на храма е издигнат мемориал в памет на рода на видния революционер Гоце Делчев.

В непосредствена близост е къщата-музей на Георги Измирлиев-Македончето. В стария квартал ще откриете и Историческия музей, чиито експозиции представят природата, историята и етнографията на Пиринско.

В обхвата на община Благоевград се разполага немалка част от територията на Народен парк "Рила" и биосферният резерват "Парангалица", обявен през 1933 г. за защитена местност с вековни елови и смърчови гори. Сред тях живее единственото у нас стадо благородни елени. Дървесният запас от 1660 куб.м на хектар е най-големият в Европа, а средната възраст на дърветата е 140-150 години. Височината на отделни екземпляри достига 60 м.

Любителите на природата могат да се насладят на красотите на Природонаучния комплекс само на половин час път югозападно от "Вароша". Каменни стъпала и сенчести пътеки водят към зоологическата градина с над 60 вида обитатели. В комплекса се намира и обсерваторията. Тя се помещава в сграда, строена през 30-те години първоначално за ловен дом. Приятни часове за отмора предлага и паркът Бачиново на 3 км източно от града.

Само на 12 км също в източна посока от Благоевград е разположен един истински рай за риболовците. Микроязовирът "Стойковци" е зарибен с шаран, сом и друга сладководна риба.

От областния град могат да се направят екскурзии до всички селища, които са обект на туристически интерес в Пиринския край: Симитли (15 км), Кресна (50 км), Разлог (53 км), Струмяни (54 км), Банско (59 км), Добринище (61 км), Белица (72 км), Сандански (74 км), Якоруда (90 км), Мелник (94 км), Гоце Делчев (103 км).

На 39 км пък отстои прочутият Рилски манастир - културният и духовен символ на България, превърнал се в задължителен туристически маршрут. Комплексът се посещава целогодишно от множество български и чужди туристи.Милена Михайлова

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Благоевград съчетава уникална възрожденска архитектура и ново строителство - Благоевград, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Благоевград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Благоевград, снимки от Благоевград, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Благоевград, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.