Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Банско - среща с миналото в настоящето


Ако искате да усетите вкуса на модерния планински туризъм, съчетан с неподправените традиции, отидете непременно в Банско. Днес градът е прочут и в чужбина център за отдих. Той се посещава целогодишно от любители на природата и зимните спортове, както и от ценители на автентичния български бит.

Банско има статут на уникално селище с международно значение за стопанския туризъм. Районът се слави с възрожденската си архитектура и с прочутите си механи. По време на престоя си тук ще се дивите на умението на местните жители да съхраняват духа на миналото и от всяко начинание да правят качествен туристически продукт.

Банско е родното място на автора на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски, на Неофит Рилски - основоположник на светското българско образование и пръв български енциклопедист. От тук са още Тома Вишанов (Молера) - основател на Банската художествена школа, и поетът Никола Вапцаров.

Неповторимата атмосфера на този край създават автентичните къщи - Веляновата, Бенината, Тодевата, Молеровата, Сирлещовата, Шарковата, Драгостиновата, къщата-музей "Никола Вапцаров", двете църкви - "Св. Троица" (от 1835 г.) и "Успение Богородично" (ХVІІІ в.). Кулата с камбанарията, строена от 1838 до 1850 г., е един от символите на града. Част от музейния комплекс тук е метохът на Рилския манастир. Той е сред най-предпочитаните туристически обекти. В него е подредена постоянна експозиция на икони образци от Банската художествена школа.

Не напускайте Банско, без да се разходите из шарените занаятчийски дюкяни в старата му част. Сувенири можете да купите от повечето къщи-музеи, от дърворезбарското ателие на Кулин, от магазина за керамика до хотел "Пирин", от артгалерията в Културния дом.

Не пропускайте и интересните места в околността. Ако тръгнете към гр. Гоце Делчев, на шестия километър ще се озовете в с. Добринище, прочуто с топлите си минерални извори. То е обявено за балнеоложки курорт с регионално значение и предлага отлични възможности за почивка далеч от шума на големия град. Уникална за България туристическа атракция е и частната градина за еделвайси на Иван Парин. Можете да се насладите на тези удивителни планински цветя само след предварителна уговорка.

Казват, че Банско няма да е същото без типичното местно пеене в изпълнение на прочутите и зад граница мъжки и женски фолклорни групи.

Природата безспорно е най-голямото богатство на този край. На територията на Банско се намира около 1/3 от Националния парк "Пирин", включен в списъка на ООН за национални паркове и резервати и в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

За безопасността на туристите в парк "Пирин" се грижат специалистите от Планинската спасителна служба, която осигурява и водачи за походите. Местните фирми "Планински спорт и туризъм", "Интерспорт", "Банско холидейс" ще ви предложат разнообразни програми за пребиваване в планината.

В случай че решите да отседнете в Банско, възможностите са много: пет- и четиризвездни хотелски комплекси, фамилни хотели или частни квартири.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Банско - среща с миналото в настоящето - Банско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Банско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Банско, снимки от Банско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Банско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.