Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Божественото Боженци е любимо място за почивка в Балкана


Едно от предпочитаните места за отдих в Стара планина е с. Боженци. То се намира само на 8 км от Габрово и на 13 км - от Дряново. До старата българска столица Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси разстоянията са около 50 км. Градът на резбарите Трявна и етнографският център Етъра отстоят на около двадесетина километра.

Боженци е наистина божествено място, заобиколено от хълмове. Всяка година то привлича любопитството на множество родни и чуждестранни туристи, дошли да видят един уникален кът на България.

Като оформено селище Боженци съществува повече от 600 години. Легендата разказва, че с падането на Търновград под турско робство баба Божана - далечна потомка на царски род, побягнала от престолнината с близките си в търсене на избавление. Приел ги Балканът на мястото на днешното Боженци, което постепенно приело името на тази жена.

От 1964 г. селището е обявено за архитектурно-исторически резерват. Днес в него има около 100 къщи, всяка от които е паметник на културата и строителството. Затова постройките са изключително ценни и скъпи. Твърди се, че за да притежаваш имот в селото, трябва или да имаш невероятен късмет като наследник на местна къща, или просто да бъдеш много богат, за да платиш за нея. Ако изобщо попаднеш на някого, който има неблагоразумието да продава подобна семейна реликва.

Ако искате да разгледате повече от забележителностите, с които районът се слави, бихте могли да си направите кратка екскурзия до Габровския и Дряновския манастири.

Габровският (Соколовски) манастир "Успение Богородично" е разположен високо по северните склонове на Стара планина, покрай горното течение на Янтра. Основава го през 1832 г. видният български духовник и просветител Йосиф Соколски.

Обителта е интересна с няколкото жилищни сгради, построени отделно от нея. В средата на двора е издигната каменна чешма с 8 чучура, направена през 1868 г. лично от големия български строител Кольо Фичето.

Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" е един от най-посещавани у нас. Той е граден в годините на Второто българско царство. По време на османското нашествие е разрушен до основи. Многократно опустошаван и отново възстановяван на днешното място, в сегашния си вид съществува от 1845 г. Манастирът отстои само на 4 км от самото Дряново. Гостите на града могат да разгледат също музея на майстор Кольо Фичето в центъра. Архивът съхранява архитектурни скици и макети на всички мостове, манастири и административни сгради, които строителят е създал.Милена Михайлова

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Божественото Боженци е любимо място за почивка в Балкана - Боженци, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Боженци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Боженци, снимки от Боженци, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Боженци, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.