Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Враца е рай за пещерен, алпийски и еко-туризъм

В дълбините на "Леденика" е открит най-старият пещерен организъм в България - светломразец
В дълбините на "Леденика" е открит най-старият пещерен организъм в България - светломразец

Само на стотина километра от София, и е разположена Враца - градът на Христо Ботев, уникалните скални забележителности и прочутото Рогозенско съкровище.

Най-голямата гордост на района днес е паркът "Врачански Балкан". От 1989 г. той има обособен статут и е втори по големина у нас след Странджа. През 1997 г. паркът е обявен за защитен природен обект с международно значение за опазване на биологичното разнообразие, а така също и за уникално място за отдих и туризъм. Тук се срещат близо 900 вида висши растения, което представлява около една четвърт от флората на България, а 60 вида от тях са обявени за редки и защитени екземпляри.

Не по-малко интересна е и фауната на "Врачански Балкан". Защитени са 138 животински вида, а 20 от тях са вписани в Червената книга на изчезващите видове, населяващи страната ни.

Карстовият характер на планината обуславя Врачанския природен парк като най-богатия пещерен район в страната. На територията му се намират над 500 скални проходи и пропасти, уникални със своята фауна. Най-известни сред тях са местността Лакатник, с най-голямата местна пещера "Темната дупка", "Ражишката пещера" и карстовият извор "Житолюб".

Районът на връх Яворец е известен с пещерите "Яворец" и "Панчови грамади". Край хижа "Леденика" са разположени пещерите "Леденика", "Мижичница" и "Барки", а в околността на с. Горно Озирово са врязани най-дълбоките пещери в парка. В кухините на планината са установени 19 защитени вида прилепи от общо 29-те, срещани на българска територия.

Защитените местности Лакатнишки и Черепишки скали, най-високият водопад в страната - "Скакля" (114 м) и водопадът "Боров камък", както и историческото Ботево място "Околчица" са неизменно част от маршрутите на българските и чуждестранните туристи.

На територията на парка може да се разгледа и резерватът "Врачански карст" с неповторими повърхностни форми и образувания.

Предизвикателство за търсачите на екстремни преживявания представляват най-високите отвесни варовикови стени (над 400 м) на Балканския полуостров и в Европа за тази надморска височина. Такива са прочутите зъбери край Враца и уникалните скални форми "Вратцата" и "Ритлите". Всички те превръщат района в най-популярния и предпочитан у нас терен за скално катерене. Тук са проведени вече над 116 алпийски тура.

Паркът предлага добри условия за развитие на устойчив туризъм в неговите различни проявления - ски-туризъм, делтапланеризъм, алпинизъм, спелеология, екотуризъм, селски туризъм и др.
Лобното място на великия поет и революционер Христо Ботев - местността Йолковица, отдавна се е превърнало в задължителен туристически обект за множество почитатели на българската история.
Черепишкият манастир "Успение Богородично" е една от най-старите културни и исторически забележителности не само с регионално, но и с национално значение. Той е построен на самия бряг на р. Искър през ХІV в. Обителта е успяла да съхрани през времето стенописи от ХVІІ в. и богата библиотека с ценни издания, която някога е привлякла тук прочутия книжовник Софроний Врачански.
Няма гост на Враца, който да не е разгледал уникалното Рогозенско съкровище. То е открито през 1986 г. в едноименното врачанско село в градината на бай Иван Тракториста.

Наред с всичко това Враца се слави и с изградената си еко-пътека от с. Згориград до местността Боров камък. За днешния голям празник - Деня на народните будители, специално се открива и детска еко-пътека на приказките. Родителите, заедно децата си, могат да се "загубят", ако желаят, в лабиринт по сюжети от български горски приказки. Известни герои от детските истории ще напътстват малките посетители, докато препускат от приказка в приказка, а джуджета ще отведат най-смелите в къщичката на самата баба Яга.

Ако все още не се чувствате много изморени, бихте могли да продължите разходката си още 40 мин. до хижа "Пършевица". Непосредствено до нея можете да завършите своя туристически маршрут и да отседнете в хотел "Зоров". Той е само на 22 км от Враца, разполага с 30 места в модерно обзаведени стаи с прекрасна гледка към гората. Към хотела са изградени басейн и паркинг. На посетителите се предлага екологично чист кашкавал, произведен в мандра "Зоров".Милена Михайлова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Враца е рай за пещерен, алпийски и еко-туризъм - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.