Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Любимо място на управници и начинаещи скиори


Ако стягате раниците за планината, но все още се чудите в коя посока да поемете, не подминавайте в никакъв случай офертите на туристическите агенции за село Говедарци. После запалете колата и тръгнете със семейството и приятелите си в тази посока. Ще намерите подслон и храна и без предварителна резервация.

Местните хора се хвалят, че районът от десетилетия е любимо място за отдих на държавни величия, защото е встрани от навалицата на големите курорти, а по красота не им отстъпва. Именно в Говедарци са направили първите си стъпки върху писалките и запалените скиори.

Селото е сгушено сред стари борови гори и е запазило своята самобитност въпреки наплива от български и чужди посетители.

Ако тръгнете от София, след около 65 км ще пристигнете там. В случай че се намирате до Самоков, ще се наложи да изминете само 13 км. Немалко туристи идват в Говедарци, ползвайки удобната автобусна линия от Самоков за Мальовица, минаваща през селото.

Близостта до най-стария и най-голям зимен курорт у нас - Боровец (26 км), прави Говедарци още по-предпочитано място от туристите. Така гостите му имат възможност да се спускат по големите и добре уредени ски-писти на Боровец, а след активен спортен ден да се насладят на пълното спокойствие, с което ги посреща селото.

При положение че сте начинаещи скиори, определено по-подходящи за вас са пистите на Мальовица (на 8 км), а не на Боровец. Това важи и за построената до Говедарци писта, която отстои само на 3 км. Всяка зима снежната покривка в района достига около метър височина, така че опасността да се провали ски-ваканцията ви заради оскъден валеж е изключена.

Близката Мальовица е истински рай за ски обучение. Тук са изградени 5 ски-влека с общ капацитет 1500 души на час. Освен това Мальовица е изходен пункт за множество атрактивни маршрути - до Йончевото и Страшното езера, Рилския манастир, Роженския манастир, Седемте рилски езера и други забележителности.

Северозападният дял на Рила е всепризнат с красотата на алпийския си катерачен склон. Стигнете ли дотук, ще бъдете завладени от прочутите скални образувания - Купените, Злият зъб, Еленин връх, Камилата и, разбира се - самият връх Мальовица.

Когато се изморите от туристическите маршрути и от емоциите по ски-пистите, със сигурност ще поискате да се приберете на топло и уютно място наблизо. Къмпинг "Бор", край Говедарци съчетава тези удобства. Той се намира на 80 км от София и на 18 км от Самоков. Благоприятното му разположение (1200 м надморска височина), кристалната вода, чистият въздух и спокойствието на пейзажа са главните му предимства.

Комплексът предлага романтична почивка в 11 едноетажни тухлени къщички, пръснати из гората. Те разполагат с по две двойни стаи, собствено отопление и самостоятелни санитарни помещения. Можете да изберете и някой от четирите мезонета с хол, спалня, детска стая и баня, ако разполагате с повече средства.

Към къмпинг "Бор" работи и ресторант с капацитет 60 места. Специалитетът на заведението е прочутата рилска пъстърва. На гостите се предлагат и други рибни блюда, също и скара, екологично чисти храни местно производство, овче, козе, краве кисело мляко и сирена.

Особен уют в ресторанта създават камината и сепаретата с борова ламперия. В езерото към комплекса риболовците могат да опитат късмета си. Удоволствието с въдиците е безплатно за клиентите на комплекса. Туристите, отседнали в "Бор", не плащат и такса "паркинг".

Можете също да се включите в екскурзии из околността. Разходката до Седемте рилски езера е от маршрутите, които не трябва да пропуснете. Местността около прочутите водни площи отдавна се е превърнала във вдъхновение за творци. Тук се събират на традиционните си събори и последователите на учителя Петър Дънов от Бялото братство.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Любимо място на управници и начинаещи скиори - Говедарци, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Говедарци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Говедарци, снимки от Говедарци, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Говедарци, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.