Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът на дърворезбарите съчетава туризма със занаятчийските традиции

Photo made by Photo Clip
Дърворезбарството идва отръки на Л. Белов от ТА "Юникорн Травел"
Дърворезбарството идва отръки на Л. Белов от ТА "Юникорн Травел"

Районът на Трявна е един от най-предпочитаните за туристически маршрути в Стара планина. Градът е разположен в северното подножие на Шипченско-Тревненския дял на Балкана, на 440 м надморска височина. Зимата тук е снежна и студена, а лятото - прохладно. Климатът е подходящ за лечение и възстановяване на хора с белодробни и сърдечно съдови заболявания.

Градът е на равни разстояния от София и Варна - 250 км. Той отстои на 220 км от Бургас, на 170 - от Пловдив, на 230 - от Русе, и само на 50 и 20 съответно от Велико Търново и Габрово.

Още през Възраждането Трявна става център на дърворезбата, иконописта и самобитната архитектура, характерна за строителството през ХVІІІ-ХІХ век. Местни майстори полагат началото на прочулата се и зад граница Тревненска иконописна школа. Преди нея зографите се придържали към византийските традиции. По-късно започнали да включват елементи от българския бит.

Уникалната възрожденска архитектура и иконописите превръщат мястото в град музей. На площада в центъра, до т.нар. Гърбав мост, се извисява Часовниковата кула. Строена през 1814 г., тя е една от най-привлекателните туристически забележителности тук.

Известната Даскалова къща (изградена през 1804 г.) е архитектурен паметник с национално значение. Днес тя функционира като Музей на резбарското изкуство. Друго хранилище, който целогодишно събира ценители от страната и чужбина, е Музеят на Тревненската иконописна школа. В него са подредени 160 автентични икони, дело на стари български майстори.

Няма гост на Трявна, който да не посети Райковата къща, както и къщите музеи на Петко и Пенчо Славейкови и на революционера Ангел Кънчев. Местните хора се гордеят и с църквата "Св. Архангел Михаил" - ценен паметник на културата от Средновековието. Разходката из тесните калдъръмени улички на Стария град с многото занаятчийски дюкяни остава незабравима за всеки турист. Невъзможно е да дойдеш тук и да си тръгнеш без сувенири.

Колкото е трудно да избереш нещо за спомен от Трявна, толкова и да се спреш на място за отсядане сред многото варианти. Предлагат всички модерни удобства в старинни къщи и нови хотели.
Такова място, съчетало типичната за града възрожденска архитектура със съвременния комфорт, е странноприемница "Зограф". Тя е построена 2001 година. Хотелската част разполага с 52 места, разпределени в 18 стаи и апартаменти. Всяка стая има цветен телевизор със сателитна връзка, телефон и самостоятелен санитарен възел. Апартаментите освен останалите предимства разполага и с кухненски бар, вана и душ-кабина, телевизор и телефон.

Комплексът предлага и комбинирани пакетни услуги за възрастни с деца в рамките на 3-4 дни. Към странноприемницата са изградени сладкарница и механа с капацитет съответно 30 и 40 места. В механата ще опитате от местните кулинарни специалитети. Запазената марка на комплекса е едноименната гозба "Зограф".

През зимните месеци тревненският туристически център предлага под наем ски-обувки, ски и шейни.

За онези, които отдалеко планират своята лятна ваканция, домакините от сдружение "Калина" и регионалното туристическо бюро организират летни празници на занаятите и изкуствата, които се провеждат в Трявна всяка година в началото на август.

Най-голямата атракция е за експериментаторите. Всеки, който пожелае, може да се опита да прави сувенири в избрани от него местни занаятчийски работилници с помощта на тукашните майстори.Милена Михайлова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Градът на дърворезбарите съчетава туризма със занаятчийските традиции - Трявна, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Трявна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Трявна, снимки от Трявна, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Трявна, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.