Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Екопътека към Паволче

В подножието но величествения Балкан, само на 8 километра югоизточно от град Враца и точно под връх Околчица, се намира малко селище, което за някои носи странното име Паволче. По данни на държавния архив селището съществува от 1430 година. Тогава са открити и най-ранните османски документи, в които то се среща с днешното си название.

Според една красива легенда преди много години местните жители често срещали вълчета край селото и разказвали един на друг за срещите си с тях. "Па волче!" (пак вълче), обяснявали те. Неусетно с времето думите им послужили за наименование на тяхното село, в което сега постоянно живеят повече от 800 души, голяма част от които не са възрастни хора, а предимно млади семейства.

На изток от Паволче се намира Челопек. Ако тръгнете на юг, ще стигнете до село Зверино. На запад Паволче граничи със селищата Метковец и Згориград, където все още могат да се видят старите рудници, които дълго време са осигурявали препитанието на хората от района. А на север от Паволче на картите ще откриете селата Косталево и Моравица. Независимо от промените на новото време с много любов към българските традиции и осъзнат стремеж за запазване уникалните богатства на природата местните жители успяват да съхранят бита, фолклора и обичаите на родния си край. Това създава предпоставки не само в Паволче, но и в Згориград да се разработят алтернативни форми на туризъм.

Особен интерес за гостите е тракийският могилен некропол. Той е безспорно свидетелство, че района е бил населяван от древен тракийски аристократичен род. В откритите могили са били погребвани знатни конници, служили във войската на трибалския цар. След археологически разкопки са намерени и множество старинни съдове и сувенири с доказан тракийски произход, които датират от ІІ век преди Хр.
Едно от задължителните за посещение места в Паволче е църквата "Св. Иван Рилски", изградена през 1932 година.

Голямо предизвикателство и очарование за туристите представлява Врачанската екопътека "Боров камък". За да преминете през нея, бихте могли да тръгнете от Згориград, а на връщане да отседнете в Паволче. Когато достигнете горния й край, пред вас ще се извиси връх Пършевица, в подножието на който се намира мандрата, в която се прави небезизвестния кашкавал, носещ името на планинския връх.

Това, което завинаги остава като най-ярък спомен за всички туристи и особено за чуждестранните гости, е гостоприемството на жителите на село Паволче. В една от къщите, които целогодишно приемат туристи както от страната, така и от чужбина, е домът на семейство Йорданови. Там ще ви посрещнат с усмивка и щедрост, които напълно разбиват представата на мнозина българи за врачани като неприветливи хора. За чужденците всеки прекаран ден в Паволче е форма на изживяно приключение не просто заради възможностите, които районът предлага за екологичен и селски туризъм, но най-вече поради сърдечното гостоприемство на местните хора. Ако решите да отседнете в къщата на семейство Йорданови, нощувката ще ви струва десетина лева. Менюто изцяло е издържано в духа на традиционната за този край кухня. Всички местни специалитети са приготвени с продукти, които са собствено производство на семейството, отгледани в градината на двора им.Милена Михайлова

форум на пътешественика
6 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Екопътека към Паволче - Паволче, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Паволче, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Паволче, снимки от Паволче, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Паволче, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.