Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Селски туризъм


В района на Северозападна Булгария вече ясно са очертани няколко района за селски туризъм. Живописните села Паволче и Згориград във Брачанския балкан и комплекса "Стари Бистрилишки къщи", в подножието на Берковския балкан, ще ви посрещнат с гостоприемството на селските къщи, вкусните традиционни ястия и местните вина. Идеална база за рибари, гъбари, билкари, планинари и всички, които желаят отмора и релаксация сред атмосферата на Българския дух и стил!

Корените на българския дух и характер могат да се открият в българското село, съхранило в най-голяма степен своеобразието на българските традиции. Престоят в българско село дава уникална възможност да се усети и навлезе в един бит, който прокарва мостове между времена и култури.

В българското село туристът се приема като гост и може да се почувства като приятел или пътешественик - изследовател. Той може да се идентифицира и живее с местното население, да се включи в селскостопанските дейности, в пешеходни турове, преходи с коне и каруци, в занаятчийски дейности като дървообработване, резбарство, текстил, керамика, тъкачество, ковачество и др, да занесе вкъщи платно, глинен съд или друг предмет, изработен от собствените му ръце. При желание гостът може да се включи в кулинарни курсове или дегустации на вино, да изучава българския фолклор, да наблюдава местните семейни или религиозни празници.

Съхранените традиции в природосъобразния начин на селскостопанско производство в личното стопанство са подчертано впечатляващи за туристите. Ръчното косене и доене, производството на домашно сирене и кашкавал, квасенето на кисело мляко, приготвянето но сладка и конфитюри са елементи от туристическия продукт на селска България.

Повечето стопани на село отглеждат разнообразни зеленчуци, овощия, десертни и винени сортове грозде и много домашни животни и птици. Това е определя и многообразието в домашното производство на вина, ракии, месни деликатеси, на богата и вкусна кухня и разбира се прочутото домашно българско кисело мляко.

Наред с производството на домашно вино в почти всяка къща, съществуват и селски винзаводи и изби с разнообразно производство на червени и бели вина, част от които са и за експорт - Караисен, Ново село, Славянци, Дамяница, Осмар, Стамболово, Карабунар и др.

Настаняването обикновено е в собствената къща на домакините, като в зависимост от желанието им гостите могат се хранят на трапеза заедно със стопаните. Спазва се основното изискване да се поднася традиционна местна кухня, екологично чисти натурални храни и напитки, като при желание туристите могат да участват в приготвянето на храната.Илия Александров <visit@vratza.com>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Селски туризъм - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.