Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Калофер предлага модерен уют в автентични възрожденски къщи и манастири


Кое е населеното място, основано от Калофер войвода, през което минава река Тунджа, заобиколено е от величествения Балкан, намира се само на 17 км от Карлово, на 38 км от Казанлък, и на около 180 км от София. Досетихте ли се кой е този край?

Калофер е известен не само с чудната си природа, а и с красивите си черкви и манастири. Сред тях най-посещавани от туристите са мъжкият манастир "Св. Богородица", разположен в рамките на самия град, и женският - "Въведение Богородично", който се намира в полите на Стара планина.

Мъжкият манастир функционира от 1640 г., а женският от 1700 г. Днес и двата са отворени за посетители въпреки многократните опожарявания, които са претърпели при опустошаването на града от турците преди Освобождението. Интересно е, че мъжкият манастир е напуснат от обитателите си преди време и сега се стопанисва от монахини. В женския вече 12 години успешно работи неделно училище под ръководството на монахиня Валентина.

Дошли в Калофер, туристите могат да останат за приспиване в някой от манастирите срещу от 5-8 лв. на вечер. Това е идеалното място за всички, които искат да се спасят от шума и хаоса на големия град.

Сред другите задължителни за разглеждане местни забележителности са родната къща-музей на поета-революционер Христо Ботев и Музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България. Негов основател е бащата на Христо Ботев - Даскал Ботьо Петков.

В Калофер добре запазени през годините са типичните български занаяти. Посещенията в ателиетата за плетене на прочулата се и зад граница калоферска дантела и за тъкане на традиционни селски черги и китеници са част от атракциите, с които районът се гордее.

Повечето местни жители се занимават с производство на световноизвестното розово масло. В началото на лятото на туристите се предлага участие в розобер, кратка разходка из розоварна, дегустация на сладко, сироп и даже ракия от рози. Това се превръща във вълнуващо преживяване, което се помни дълго, особено за чужденците. Те откриват един непознат и различен за тях свят.

Градът е важен изходен пункт за много маршрути в областта - към хижа "Рай", връх Ботев, водоскока Райското пръскало. В непосредствена близост се намира и един от главните подходи към националния парк "Централен Балкан", както и към резервата "Джендема". Поречието на Тунджа също предоставя чудесни възможности за организиране на пикници през уикенда.

Ако сте гости на Калофер и търсите място за спокойна почивка, но непременно в духа на възрожденския Алтън (Златен) Калофер, подходящата оферта ще ви предложи фамилната къща на семейство Добринка и Рашко Цуцови.

Домът е построен при възстановяването на града през 1878 г., непосредствено след Освобождението. Разположена в самия център на града, сградата е оградена с двуметрови зидове, зад които е запазила самобитния български дух и топлината на семейното огнище. През 1964 г. къщата е обявена за паметник на културата и една от малкото постройки в областта, превърнали се в безценна фамилна реликва. Реставрирана и обновена през 1990 г., къщата предлага всички удобства на съвременния дом.

Хотелската част разполага с 10 места, разпределени в пет двойни стаи. В атмосферата, която неизбежно носят старите скринове, дървени долапи и ръчно тъкани черги, се преплитат и удобствата на съвременния интериор. Къщата е добре отоплена през зимата и приема посетители целогодишно.

На разположение на гостите, които искат да се изявят като кулинари, са предоставени камина с барбекю и пещ. На тях те могат да приготвят любимите си специалитети и да изненадат дори домакините. Те пък със сигурност ще ви сюрпризират с пивко домашно вино и калоферска ракия.Милена Михайлова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Калофер предлага модерен уют в автентични възрожденски къщи и манастири - Калофер, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Калофер, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Калофер, снимки от Калофер, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Калофер, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.