Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Минало, преоткрито чрез киното и за бъдещето


Само на 23 км от град Неврокоп (Гоце Делчев), по поречието на река Канина, между Пирин и Родопите е разполажена Ковачевица - едно от най-живописните села у нас, превърнало се в уникално място за алтернативен туризъм.

За името на Ковачевица разказва древно предание. Търсейки избавление от настъпващите османлии, ковачът Марко от село Рибново успял да избяга заедно с жена си и трите си деца в земите на днешна Ковачевица. Той бил голям майстор, но трудно издържал своето семейството. Понякога се налагало да се захваща и с дюлгерство (строителство). При едно завръщане от гурбет той се разболява тежко и скоро след това се умира. За известно време неговата съпруга продължила да работи в малката семейна ковачница. Когато близки и роднини от околните села отивали на гости при нея, казвали, че са тръгнали при Ковачевица, т.е. при жената на ковача. Постепенно във времето това послужило за название на махалата, където се намирала къщата с работилницата на ковача Марко. Два века след това тук намерили подслон преселници от Дебърско (Западна Македония). Известно е, че дебърци били отлични майстори зидари и знаменити резбари. Те всъщност построили Ковачевица такава, каквато се е запазила и до днес. С новите заселници в селището се обособили две махали - горна, която местните хора наричали Търновска, и долна - известна още като Арнаутска. Разграничението между тях било съвсем условно.

Къщите в Ковачевица са убедително доказателство за трудолюбието, изтънчения вкус и култура на местните жители за онова време. Когато някой от селото градял къща, всички хора помагали в строежа. За изграждането на един покрив били необходими неколкостотин тикли (така местните хора наричат каменните плочи, които се получават от умелото разцепване на особен вид скали). Характерна черта на архитектурата в този край е функционалното предназначение на всеки детайл. Ковачевските къщи обикновено са на два ката. Те били построени така, че стрехите на покривите им почти се докосвали. Според някои исторически сведения това не било случайно, тъй като покривът на последната къща отвеждал направо в планината, а това давало възможност на жителите да се придвижат от долния до горния край на селото и така да се спасят от турските нашественици. Вторият начин за избавление бил подземният тунел, който преминавал под къщите от единия до другия край на селището. Навярно това е само една любопитна легенда, защото, както често се случва, мнозина твърдят, че тунелът действително е съществувал, но за съжаление никой не го е виждал. Канализацията на Ковачевица обаче е реална. Тя функционира и днес. А според изчисленията на един английски журналист тя е направена преди да бъде изградена канализацията на Лондон.

Изключителен е интересът на туристите не само към архитетурата на къщите, но и към местния храм "Св. Никола". Изграден през 1848 г., той представлява безкуполна базилика. Църквата е забележителна не само със своята уникална за времето архитектура, но и със съхранените в нея 74 ценни старинни икони. През XIX век Ковачевица се превръща във важно културно средище за региона. Най-напред е построено килийно училище, а след това и светско. По-късно са изградени читалище и библиотека.

Измежду заслугите, които българското кино има към националната култура, откриването на Ковачевица навярно е сред най-значимите. В средата на 70-те години в търсене на нови автентични исторически места за целите на филмовата индустрия, тук попадат хора от киносредите. Скоро след това започва масово и трайно нашествие на българското кино по тези места. Никъде в страната не са се заснели толкова много филмови продукции, както в Ковачевица. Това става причина селото да бъде наречено българският Холивуд. Днес селището е обявено за национален исторически и архитектурен резерват.

В двете къщи на семейство Капсъзови ще потънете в очарованието на лукса от миналия век. Максимум десет човека могат да бъдат настанени в тях.Милена Михайлова
Сгушено в в най-югозападната част на Родопите Характерна черта на архитектурата в този край е функционалното предназначение на всеки детайл Къщата с работилницата на ковача Марко Църквата "Свети Никола", 1848 г.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Минало, преоткрито чрез киното и за бъдещето - Ковачевица, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Ковачевица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ковачевица, снимки от Ковачевица, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Ковачевица, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.