Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Лещен - Първо частно село

Църквата "Св. Параскева", 1836
Църквата "Св. Параскева", 1836

За Лещен сe e писало много - че е уникално място и без обстановката на петзвездните хотели можеш да се почувстваш едновременно в приятна и класна атмосфера. Твърдят още, че Лещен е първото частно село, че е място с характер и удобства. Мислех, че зная достатъчно и като стигна, ще се почувствам прилично отегчена. Както се случва всеки път, когато тръгна по улиците на автентичните български села със сбутани къщи и миризма на хладно. Не че не са меланхолно приласкаващи. Просто на 19 години ти се живее по друг начин в друго място. А Лещен е друго място дори за човек на деветнайсет.

Можете ли да си представите зелените полегати хълмове на Родопите, синьото небе, слънцето и виещия се път, от който дори десетината километра между Огняново и Лещен те карат да затвориш очи и да дишаш дълбоко, за да не ти прилошее? Дори въображението да е толкова картинно, че да материализира дървената табела, от която започва селото и скупчените постройки с раздвижени катове и тесни вити калдаръми - не го правете. Не е това, за което мислите. Защото Лещен не е просто "сбор от стари къщи в интелигентно решена етноархитектура", нито само планински въздух и тишина.

Лещен е... гъдел

Според нашия домакин Юри мястото е избрано, защото по уникален начин съчетава изглед, югозападен вятър и дистанция от всичко, което трябва да остане зад работещия човек, когато той не работи. Обаче Юри е там всеки ден и сигурно отдавна е забравил какво е да се срещнеш със състоянието Лещен за първи път - да ти е свободно, широко и леко - все едно винаги си искал да отидеш там и едновременно с това тотално се разминаваш с всеки предмет и сянка наоколо. Направо ги разкъсваш с нахлуването на шума от стъпките и синтетиката на дрехите си.

Изобщо не помня какво се случи през първите ми пет минути в Лещен. Опитвах се да обхвана с поглед всичко, което няма да мога да обходя за малкото време, с което разполагах. Колегите се втурнаха вкупом към кръчмата в центъра, а аз поех по някаква вита калдъръмена фантазия, готова да отида все едно къде

"където бялата пътека поиска да ме отведе"

От центъра, където са ресторантът, кметството, магазинът за сувенири, както и кокетният детски кът от дърво с въжени катерушки, люлеещи се кончета и пухкави живи кокошки, които просто си подскачат там, посоките са две. "Все по теля" (т.е. там, откъдето започват електрическите стълбове) са къщите на постоянните жители на Лещен. Те са деветима и са на достойните 80-90 лета. Доскоро те са си носели водата от кладенци и извори и вероятно са си светели с газени лампи, защото, преди Михаил Маринков да се захване с развитието на туризма в селото, не е имало нито електричество, нито канализация. Сега гостите на Лещен не са лишени от нищо. Кабелите и тръбите обаче минават под калдаръма на тесните улички, за да не пречат на потапянето в миналото.

Успях да настигна само една баба, излязла за хляб. Прегърнала големия самун, тя бавно, но с постоянство реализираше вероятно първото и последно обществено забележимо действие за деня. Вниманието ми не я подразни. Като останалите осем жители на селото тя сигурно отдавна е приела, че закътаният Лещен е крайна дестинация за много, по навик бързащи хора, които искат да откраднат
частица от спрялото време

По чардаците нямаше никого. Юри ми каза, че след почивните дни почти всички къщи били празни. Това видимо не го притесняваше, защото интересът към Лещен е целогодишен. Идват основно българи, които после се връщат с гости и приятели. Когато са повече, семейства се настаняват в по-големите къщи с по пет стаи, но има и с по една за семейства, които предпочитат уединението. Стаите са максимално опростени - с широки дървени легла, топли родопски одеала и шарени черги. Дебелите стени се затоплят от вградени акумулиращи печки, а в единствените съвременни помещения - баните, има и подово отопление. На края на света селото има сателитен достъп, GSM-покритие и дори интернет. В 15-те къщи всичко е измислено. Ако все пак слънцето грее с една идея по-силно, отколкото ви се нрави или сте сънували нещо лошо, можете да се оплачете на някой от шестимата човека, които приемат лично вашето добро прекарване. Всеки от тях може еднакво добре да поддържа къщите, да готви и да разведрява атмосферата, докато работи за вас. Не като клиент, а като гост, който плаща, за да се чувства у дома си.

Настаняване

Към големите къщи има механи, но гостите рядко се лишават от кулинарните съблазни в кръчмата. Продуктите, като се започне от зеленчуците за салатата, сливовата ракия от буренце, месото и се стигне до боровинковото сладко за палачинките, са домашно производство. Асортиментът не е необгледно богат, но едва ли някой забелязва, защото първото нещо, което опиташ, ти става любимо. От скарата препоръчвам пъстърва и овиач. Всичко се приготвя на плочи и се сервира на дървени подложки.

Помня, че дълго мислих за Лещен и след като двегодишният Явор ми махна за довиждане, ми се искаше да съм от другата страна на прозореца, при зеленото на горите, въздуха с миризма на треви и избуялата трева. Беше ми трудно да си тръгна, но може би още по-трудно би ми било да остана. Защото красивото дете, което е в Лещен от раждането си и има цялата свобода на света, няма много приятели наоколо и сигурно също има мечти. Между тях едва ли е големият град, но сигурно би се зарадвало да се качи в една от многото коли, които идват и си отиват.

Което може би значи, че и най-големите удоволствия трябва да се консумират на глътки.Галина Красимирова
"Бялата пътека" на калдаръмените улички В селото има само две механи, но кухнята и в двете е превъзходна

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Лещен - Първо частно село - Лещен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Лещен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Лещен, снимки от Лещен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Лещен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.