Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Медвен пази историята на знаменити фамилии

"Скоковете" на Медвенска река
"Скоковете" на Медвенска река

Едва ли има българин, който поне веднъж да не е посещавал Котел или Жеравна. Колко от вас обаче са били в прочутото село Медвен? То се намира само на 13 километра от Котел и на 15 от Жеравна. От Сливен го делят 60 километра, а от Бургас - 110.

Медвен има дълга история. Днес в селището са запазени около 300 възрожденски къщи. Близо половината от сградите му са обявени за паметници на родната култура, архитектура или история.

Наблизо минава река Медвенска, известна с красивите си водопади Скоковете и Синия вир. Те са сред задължителните за посещение природни забележителности в района и са станали любим обект за туристически снимки.

От селото води корените си фамилията на бележития писател и борец за национална свобода Захари Стоянов. През 1966 г. родната му къща е обявена за музей. В нея е подредена богата сбирка от експонати, свързани с живота, общественото и творческото дело на пламенния патриот.

Местните хора са особено горди и с прочутите родове Лолови и Бъчварови, чието начало започва именно от Медвен. Техни популярни представители са актрисата Татяна Лолова и водещият на кулинарното тв предаване "Вкусно" Ути Бъчваров.

През последните няколко години селото се радва на жив интерес сред български и чуждестранни туристи. Според медвенци все повече хора от Сливен и Бургас се завръщат в този край, от който са поели предците им. Не са рядко и случаите семейства от по-далечни краища да дойдат в Медвен, за да купят имот.

Една от възрожденските къщи с близо 200-годишна история е превърната в хотелски комплекс с името на самото село. Във вътрешния двор на хотел "Медвен" ще ви посрещнат малка изкуствена река и мостче с кладенец, каменна чешма и просторна градина за барбекю.

На гостите се предлагат 5 стаи и 1 апартамент. Всяко помещение разполага със самостоятелен санитарен възел и телевизор. В апартамента има и вана. Стаите са издържани в битов стил. Обзаведени са с резбовани мебели, с по няколко легла, едно от които е тип спалня, а останалите са единични. До шестима души могат да се настанят в единствения апартамент в хотел "Медвен".

Ресторантът към хотела се помещава в отделна възрожденска къща, разделена на две зали - с 20 и 40 места. Тук могат да се опитат както типични местни специалитети, така и други добре познати гозби от традиционната българска кухня. При хубаво време домакините ще ви сервират в градината с рекичката и кладенеца.

Дошлите с личните си автомобили ползват безплатно паркинга в двора на хотелския комплекс, който побира до 7 коли.

За любителите на екстремните изживявания ловното дружество в близкото село Садово (на 7 километра от село Медвен) организира преследване на дивеч, а в река Камчия - и риболов. За целта всеки желаещ трябва да притежава билет за правоспособност. За чуждестранни туристи документът за лов струва 45 лева, а за риболов - 35 лева. Разрешителното е със срок на валидност един месец.

Друго важно изискване е да се събере група поне от 7 човека, за да бъде ловът ефективен. Стопанството в Садово осигурява и професионални водачи. За ангажирането им участниците в дивечовото приключение трябва да платят общо 70 лева, а за риболовното - 30 лева на ден. Освен това за ползване на джипове всеки авджия плаща по 60 лева, а за двама сумата е 100 лева на ден.

При отстрелване на благороден елен запазването на трофея излиза между 3600 и 7000 лева за екземпляр. В случай, че нацелите сръндак, пригответе около 700-800 лева. Ако имате късмет с диво прасе, трофеят от неговите зъби ще ви струва от 500 до 1200 лева. Освен това всеки може да закупи и месо от убита дива свиня срещу 4 лева за килограм.

Ако обаче ловът не е вашата страст и имате друга представа за добра почивка в околностите на Медвен, бихте могли да се разходите до Котел и да посетите прочутото музикално училище. Младите певци и танцьори ще ви очароват с дарбата си и ще ви накарат да се почувствате още по-горди, че сте българи.Милена Михайлова

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Медвен пази историята на знаменити фамилии - Медвен, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Медвен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Медвен, снимки от Медвен, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Медвен, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.