Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Привлича с минерални извори, слънце и мистерия

Днес ви предлагаме пътуване на югозапад, до най-топлия и слънчев български град - Петрич. Местните хора се хвалят, че почти през цялата година той е потънал в свежа зеленина и въпреки смяната на сезоните специфичният му южен чар се запазва.

Само на два километра южно от Петрич започва природният резерват "Конгура". Той е известен с естествените си кестенови гори. Ако се разходите из самия град, със сигурност ще ви направи впечатление, че това е най-често срещаният дървесен вид в района. Именно затова наричат Петрич още Града на кестените. Този край е известен и с първите български градини с киви и други екзотични плодове.

Курортната местност Беласица се простира на 8 километра от тук. Обширните й поляни сред кестенови гори са любимо място за отмора на мнозина. Панорамата към долината на река Струмешница и отсрещната планина Огражден впечатлява всеки гост и вдъхновява много творци, дошли да търсят музата си.

Там, където Струмешница се влива в Струма - на 10 километра североизточно от Петрич, ще откриете уникална природна забележителност - загасналия вулкан Кожух. В кратера му е разположена прочутата местност на баба Ванга - Рупите. Дошлите тук усещат прилив на сили и твърдят, че мястото има магнетичен чар. Тук са открити останки от античен град, съществувал от VІІ до ІV век преди новата ера.

Горещите минерални извори с изключителни лечебни свойства, носещи името на местността, къщата на известната пророчица, както и построената от самата нея през 1994 г. черква "Света Петка", правят околността търсена туристическа дестинация.

Споменът от посещението по тези места се засилва от емоцията, която оставя оживлението от традиционно мигриращите птици. Когато настъпи времето на тяхното прелитане, те "отсядат" за известно време в топлите водоеми на Рупите и огласят района.

Край прочутото със загадките си село Ключ (на 20 километра югозападно от Петрич) има свято историческо място, което непременно трябва да се види. То е свързано с трагичен епизод в летописа на Първата българска държава след Беласишката битка през 1014 г. Това е известната Самуилова крепост. В подножието й се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

Ако пък имате здравословни проблеми, можете да посетите калолечебницата край село Марикостиново. То е сред най-подходящите места у нас за лечение на костни болести.

Петрич не е от типа курортни градове за масов туризъм. Местата за отсядане не са много, но затова пък, ако прекарате няколко дни тук, ще останете приятно изненадани от мекия климат, лековитите минерални извори и топлото отношение на домакините.

Един от най-посещаваните хотелски комплекси в района е "Агата", изграден в подножието на Беласица. На разположение на гостите са 2 апартамента и 35 стаи, 31 от които с по две легла, 2 единични и 2 - с по три легла. Всички помещения са оборудвани с телефон, телевизор и климатик.

Към комплекса работят ресторант с капацитет 100 места и кафе-бар с тераса към двата басейна - малък, предназначен за децата, и втори, с олимпийски размери. През летните месеци са отворени още водна пързалка, бар-басейн. Прави се и барбекю на открито.

На спортните натури в "Агата" се предлагат различни възможности за разтоварване - тенис на корт, футболно игрище, фитнесзала и сауна.

За гостите с автомобили "Агата" осигурява два охраняеми паркинга. Откритият разполага с 30 места и е безплатен за отседналите туристи. Закритият е платен, за 15 коли.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Привлича с минерални извори, слънце и мистерия - Петрич, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Петрич, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Петрич, снимки от Петрич, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Петрич, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.