Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Свети Влас

п.к. 8256 тел.код 0554

Комфорт и спокойствие


Свети Влас е едно стремително развиващо се курортно градче на българското Черноморие. То всяко лято привлича стотици семейства, решили да се потопят в тишина и спокойствие сред морските ширини. Изборът им никак не е случаен.

Свети Влас е разположен амфитеатрално по южния скат над морето. Градчето се намира в полите на източна Стара планина, в самия и край и се простира до брега. Съчетанието гора - море прави климата уникален и изключително благоприятен, почти средиземноморски, и го утвърждава като предпочитана туристическа дестинация. Нещо необичайно за нашето черноморско крайбрежие. Плажната ивица край Свети Влас е твърде къса - около един километър, и е богата на скали, но привлича търсачите на силни усещания.

Историята на селището датира от древността. Основано е през ІІ век, тогава е носело названието Лариса. През ХІV век приема името на покровителя на търговците на добитък - свети Влас. В миналото около селото е имало пет манастира, които през войните били разрушени. Ако съществуваха и до днес, мястото щеше да е голяма туристическа атракция за чужденците, съчетавайки история, планина и море. Уви, оцеляла е само една черква.

Свети Влас днес се развива като модерно средище между Слънчев бряг и ваканционното селище "Елените". Това е предимство за туристите, които могат да се възползват от плажовете на двата комплекса. Слънчев бряг е на три километра, а от другата страна на същото разстояние са "Елените". Селището има красива гледка към Несебър, който е на 10 километра. По улиците на Свети Влас в разгара на сезона се срещат дори знаменитости - артисти, футболисти и популярни лица от бизнеса. Пред къщите и хотелите са паркирани возила от цяла България. Заведенията постоянно се множат. Единствената дискотека на селцето - Бразилия, е изградена в модерен латиноамерикански стил.

Основният притегателен център е четиризвездният хотел Лагуна, който има вътрешен и външен басейни. Той се намира в центъра на Свети Влас и е посрещал височайши особи като Симеон Втори и съпругата му Маргарита, депутати, управляващи и други знаменитости. В хотела често се провеждат конкурси за красота и лъскави частни партита. Всяка година на 3 март собствениците на "Лагуна" Динко и Йордан Диневи организират невероятен купон за най-добрите си приятели и гости, а също и за местните жители. По традиция заря осветява небето над селото.

Инфраструктурата в Свети Влас е сравнително добра, въпреки че общината почти не отпуска средства за стопанисването и. Уличките са асфалтирани, но стръмни, няма проблеми с водоснабдяването и канализацията. За всичко се грижат богатите собственици на имотите, твърди местното население.

Всяка година, преди предстоящия летен сезон, в градчето кипи строителство. Издигат се сгради - на български и на чуждестранни собственици. Вече е практика да се строят жилищни комплекси, нещо необичайно за българските курорти. Това е най-новата мода по морето, заимствана от Гърция, Испания, Италия и Франция, твърдят познавачите. Вместо всяко лято човек да се чуди къде да отиде и как да си направи резервация така, че тя да съвпадне с отпуската му, просто си купува лятна къща или апартамент и осигурява безпроблемен отдих на цялата си фамилия. Защо не и на приятелите си?!
Комплексът предлага жилища и е проектиран да задоволи нуждите от собствена семейна почивна база, където се съчетават отдихът и домашният комфорт.

Първият такъв комплекс в Свети Влас заработи през лятото на 2001 г., той заема площ от 7 декара и носи слънчевото име "Сън палас". Намира се на самия морски бряг, на 50 метра от плажа. Комплексът включва 50 апартамента и еднофамилни къщи, които вече са продадени на македонци, германци и българи, хвалят се от строителна фирма "Диневи и сие".

Големината на имотите в "Сън палас" е между 40 и 220 кв. м, като собствениците получават нотариални актове за земята. В зависимост от големината жилищата разполагат с кухня, трапезария, спални помещения, бани и тоалетни и с климатик. Подовата настилка е теракота, има и подово отопление. Строителите обещават едногодишна гаранция, по време на която поемат изцяло евентуалните разходи за ремонти. Всички прозорци и балкони имат изглед към морето. Апартаментите и къщите се предлагат в изцяло завършен вид, като вътрешното обзавеждане става по желание на собствениците. Оформлението може да бъде направено и от строителите.

В комплекса са изградени басейн, ресторант - бар. В центъра между сградите се намира огромен автомобилен паркинг. Собственици на къщите и апартаментите са заможни българи главно от света на бизнеса и спорта. От строителната фирма се грижат също за охраната, поддръжката и озеленяването на "Сън палас". За целта притежателите на жилищата заплащат годишна такса.Мирослав Иванов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Морски - Комфорт и спокойствие - Свети Влас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Свети Влас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свети Влас, снимки от Свети Влас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Свети Влас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.