Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът на стоте войводи

Хаджи Димитър, Браила 1867 г.
Хаджи Димитър, Браила 1867 г.

Най-вероятно името на Сливен произхожда от разположението на града – при сливането на равнината с планината, а също и на трите реки Асеновска, Селишка и Новоселска. Градът възниква като поселище в периода VII–X век, на стар военен път свързващ река Дунав и планинския проход Вратник (Железни врата) с Цариград.

Арабският географ Идриси е първият, който дава информация за града през 1153 година, наричайки го Истилифунос. По-късно градът става известен под имената – Силимно, Сливно, а по време на периода на турско робство като Ислимие, Исливне. Отец Паисий споменава за първи път града като Сливен в своята "История Славянобългарска".

През първите десетилетия на турско робство Сливен се радва на привилегията да бъде град, в който населението отглежда соколи и охранява Балканските проходи. Става известен и с вълненият плат "кебе", който се произвежда там. През 1828 година града има 20 000 жители. След освобождението на града от турско робство по време на руско-турската освободителна война, повече от 15 000 българи от региона напускат заедно с оттеглящите се руски войници и се заселват в Румъния, Бесарабия и южна Русия. През 1872 населението на Сливен е 25 000 души.

По време на периода на българското Възраждане Сливен става известен като "градът на 100-те войводи" – Индже, Злати, Кара Съби, Радой, Христо, Конда, Хаджи Димитър, Панайот Хитов, Таню Войвода и много други. Георги Икономов, един от апостолите на Априлското въстание също е роден в град Сливен, както и Сава Доброплодни, д-р Иван Селимински и Добри Чинтулов.

Град Сливен се развива като занаятчийски и търговски център, в пряка зависимост от водната сила на протичащите в близост реки. Най-добре развито е производството на домашни дрехи. Повече от 400 търговци ежегодно посещават града, за да купуват хиляди метри вълнен плат. Втори по важност занаят в региона е производството на оръжие. През 1836 година в Сливен е открита първата текстилна фабрика в България и на Балканския полуостров – фабриката на Добри Желязков. В триетажна постройка е имало 20 предачни машини, 6 механични стана и персонал от 500 работници. За ежегодния панаир в Сливен идват търговци от Турция, Полша и Унгария.

След Освобождението от турско робство текстилната индустрия продължава да развива и оформя икономическия облик на града. Понастоящем фабриката на Добри Желязков е обявена за паметник на културата от национално значение.Тони Баев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Градът на стоте войводи - Сливен, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Сливен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сливен, снимки от Сливен, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Сливен, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.