Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Забележителности в района

В центъра на града е комплексът, включващ историческата църква "Св. Неделя", построена през 1813 г., сега превърната в музей-костница, Историческият музей и етнографска експозиция, също така и съградената през 1912 г. църква "Св. Богородица", един от най-големите и красиви храмове на източното православие в България. В околностите на Батак има девет действащи параклиса.

Туристически маршрути могат да се проведат до местностите Дженевра, Беглика и Петрово бърдо и връх Баташки снежник.

Възстановени са някои от старите баташки къщи, например Балиновата къща. Обявени за исторически и културни паметници, също заслужават интерес.

Курортът "Язовир Батак" и местността курорт Цигов чарк са разположени в Западните Родопи, на 21 км от Велинград. Идеално място за отдих по всяко време на годината. Самият курорт разполага с добра настанителна база от всякакъв вид категории, с много заведения и ресторанти. Водите на язовира дават прекрасни възможности за воден спорт и риболов.

Местността Широка поляна се намира в северозападната част на Западните Родопи. Преобладаващата надморска височина е 1500-1700 м. Характерният за Родопите релеф и редуване на горски масиви с обширни поляни, създава отлични условия за формиране на добри дивечови запаси. На територията на местността са и язовирите Широка поляна и Тошков чарк, предлагащи отлични условия за риболовен спорт и пълноценен отдих.

Местността Беглика заема т.н. Беглишка заравненост в централната част на Западните Родопи със средна надморска височина 1700 м. Живописният планински пейзаж привлича много туристи, а язовирите и кристално бистрите реки предлагат чудесни условия за риболов. Богатото дивечово разнообразие от елен, сърна, глухар, дива свиня, благоприятства развитието на ловния туризъм.

Местността Кара тепе на 28 км южно от Велинград, предлага на туристите чудно красива природа. Само на 8 км от нея е местността Селище - живописна долина, в която през цялата година преобладават слънчевите дни, а на туристите, които обичат лова, тези местности и горските стопанства предлагат добри условия и разнообразен по вид дивеч.

Язовир Доспат и село Сърница са на 50 км от Велинград. Свързва ги асфалтиран път, който върви успоредно на реките Чепинска и Доспатска. В селото и около язовира са изградени почивни станции, вили, мотели и заведения, предоставящи всички удобства на туристите.

Атрактивни са и двата резервата – Голям Беглик с площ 415 ха , обрасла с вековни иглолистни дървета и Дупката, природен феномен с разнообразна флора и фауна под егидата на ЮНЕСКО.Иван Рангелов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Забележителности в района - Батак, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Батак, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Батак, снимки от Батак, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Батак, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.