Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

За бързите води...


Не са много хората, които гледат с очакване как снегът по високите била на планините малко по малко започва да се стопява. Отдалече първо се очертават малки тъмни петна. Седмица-две по-късно петната стават повече и по-големи. Скиорите се ядосват и свалят с нежелание ските. Рафтаджийте обаче знаят, че сега те са на ход и вадят лодките.

Всъщност сезонът за рафтинг започва малко по-рано. В началото на март, първите ентусиасти вадят лодките. Иначе през април, по принцип, вода вече има достатъчно. Иначе принципът е следният - топящият се сняг прави реките буйни, а буйните реки правят рафтаджийте радостни. Началото на май обаче е най-подходящото време човек да пробва подобно удоволствие. Иначе може само да се чуди коя думичка да напише в кръстословицата срещу

"спускане с лодки по бурни реки"

През последните години рафтингът придоби общо взето голяма популярност. Списания като "Нешънъл Джиографик" и "Гео" препоръчват като класика в жанра спускане по някои хималайски реки и като доказателство показват колоритни снимки на понтонни (надуваеми) лодки, пълни с хора, които аха - да изпопадат в реката. У нас рафтингът се практикува от около 15-20 години, но условията не са от най-благоприятните. Повечето реки са пълноводни единствено през април и май. Иначе у нас по-популярни са каяците, защото според нашенските рафтаджии понтоните са почти неуправляеми и на дават възможност за някакви по-специални изпълнения. Затова пък тук почитателите на това екстремно преживяване се увеличават бавно, но някак сигурно.

Принципът за включване на хората в тези групички е следният - все същите луди глави, които се занимават с алпинизъм, планини или пещерно дело, някой ден решават, че е време да пробват нещо ново. И групичката става с един човек повече. Единствената друга възможност е човек да се запише на някой курс.

Обичайните заподозрени

Мястото е Кресненското дефиле. Събота и неделя там спират коли, които носят лодките върху багажниците, хората се поздравяват свойски един друг, питат се "как е водата", "бива ли", "как беше". Хората са почти едни и същи всяка седмица и за случайния наблюдател остава усещането, че е попаднал в някакво тайно общество на просветени, които издигат в култ водата.

Всъщност всичко започва от Кресненското ханче. Но не кое да е от ханчетата, накацали от едната страна на пътя, а именно "Рай". Рафтаджийте вадят лодките тук за почивка. А от масите слушат Струма непрекъснато. И правят планове как ще влязат пак във водата. Цялата философия всъщност се състои в това "влизане и "излизане" от водата. Ако някой си мисли, че рафтингът е нещо като разходка от една точка до друга, само по реката, се лъже.

Цялата тръпка е в преминаването на любими пасажи

В началото на начинаещите им доставя удоволствие дори самата разходка по реката. По-късно повече тръпка носи преминаването на по-трудни участъци, връщането отново на тях, снимките, преценяването, разказите кой как ги е минал и какво е усетил. Така по няколко пъти. Така - цял уикенд... За обикновените зяпачи край пътя преминаването на един пасаж може да отнема не повече от десетина минути. Рафтаджиите обаче твърдят, че удоволствието трае повече.

Любими места

Горда Арда, например. Струма, Места, Тунджа край Елхово, Велека... Човек може да се спуска още през февруари по средното течение на река Марица... Или да прави опити да пробва реки, за които още не е чул, че някой е ходил да рафти. През август месец е времето за традиционния "ТИД" по Дунав. До септември месец може да се прави спускане в Искърския пролом - между гр. Своге и с. Ребарково. Сега е времето обаче на бързите води - р. Струма, р. Места, Рилска река, Бели и Черни Вит, Чепеларска река, Чая...

Сигурността

Точно заради сигурността, почти никой не хуква по реките сам. Рафтингът е колективен спорт, дори когато хората се спускат с едноместни каяци. Има, например, правила за поведение в бързи води, които не се учат по книга, а се предават от човек на човек.

Иначе опасните ситуации при рафтинга са истински. Това е причината никой да не тръгва без каска, или да скача в лодката направо с кубинките. Това е повратния момент при рафтинга - разговорите за екипировката. Каякът на старо струва около 1000-1500 лв. Трябва още каска, хубаво е да има и неопрен, защото иначе освен мокро, е и студено, повечето хора използват и спасителна жилетка.

Това е. После идва хубавото. Може би защото това е активен спорт, който вдига адреналина и защото няма измислени ситуации.Оля Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екстремен - За бързите води... - Кресна, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Кресна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кресна, снимки от Кресна, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Кресна, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.