Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Туристически ресурси


Основната характеристика на туристическите ресурси на България е това че въпреки малката територията на страната те са много разнообразни.

Черноморският бряг е дълъг 378 км, с повече от 70 плажа с различна големина и около 30 курортни селища и ваканционни комплекси. Основното предимство на крайбрежието е добрата температура през юли и август, ниската соленост на водата и липсата растителни и животински видове, опасни за човека. Брегът става още по-атрактивен заради наличието на минерална вода и лечебна кал, многото природни забележителности, като нос Калиакра, Побити камъни, долините на Камчия, Ропотамо, Велека и др.

Българските планини предлагат прекрасни условия за летен и зимен туризъм, като разходки, отдих в планината, алпинизъм, зимни спортове, екотуризъм и др. Голямото им предимство е сравнително ниската урбанизация, която ги прави силно различни от планините в Западна и Централна Европа.

Съществуват около 60 курорта, като част от тях са широко известни като ски центрове – Боровец, Пампорово, Витоша, Банско. Българските планини предлагат също така и добри условия за ловен туризъм.

Огромен, но не достатъчно използван е потенциалът на минералните води. Около петдесетте балнео курорти с различен климат и различен химически състав и температура на водата, разполагат със съвременно минерално оборудване и обслужват хората, които се нуждаят от лечение. По-известните от тях са Сандански, Хисар, Св. Св. Константин и Елена, Поморие, Банкя, Велинград.

Разнообразието на културни забележителности включва късчета от Тракийската, Гръцката и Римската цивилизация, паметници от Първото и Второто Българско Царство, картини от Българският Ренесанс. Културното богатство е нужната предпоставка за развитие на информационно-познавателен туризъм.

Особено известни са Българските манастири, които са комбинация от уникални културни богатства и дестинации, както и красиви природни забележителности. Седем от най-важните културни исторически паметници са включени в списъка на Световното Културно Наследство на ЮНЕСКО (Рилския Манастир, Мадарският Конник, Казанлъшката гробница и др.).

Интересът към традиционните Български обичаи и продукти, а като и развитетието на селския туризъм нараства все повече и повече.Венета Петрова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Туристически ресурси - Приморско, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Приморско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Приморско, снимки от Приморско, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Приморско, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.