Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Страсти дълбоко под земята

Хубави гледки има дори в малките пещери, снимка автора
Хубави гледки има дори в малките пещери, снимка автора

Пещерняците са съвсем нормални хора. Ходят през седмицата на работа, а през почивните дни правят планове къде да се заврат под земята. Според техния фолклор единственият им недостатък е, че ходят по пещери, а не по жени...

Пак според този специфичен фолклор на спелеолозите, алпинистите и всички онези, които ходят по планини и обичат ритуала по паленето но огън вечер и песните от китара, истината е друга. Една песен, посветена на всички пещерняци, обяснява с прости думи как започва тази страст по спелеологията.

Песен на пещерния човек

Който Господ намрази,
прави го той пещерняк,
да пада, да става, да лази
и да ходи вечно във мрак.

Пещерняк, пещерняк, пещерняк,
ах, ти, подземно дете,
Пещерняк, пещерняк, пещерняк,
дупка акъла ти взе...

Това не означава, че пещерняците са друга категория хора. Но обикалянето по пещери с тях би могло да бъде доста по-интересно, отколкото човек предполага. Иначе всеки уважаващ себе си пещерняк, не би проявил интерес към дупка, която е електрифицирана, снабдена със стълби и с екскурзовод, който обяснява къде да се стъпва и в каква посока да се гледа. Пещерняците предпочитат сами да откриват хубавите места и сами да си носят осветлението. Затова и до въпросните дупки обикновено се стига по сложни описания и по трудно различими пътечки.

Това са неща, които нормалните хора не разбират. При едно от онези задължителни посещения на осветените пещери, като "Магурата", екскурзоводът, който по принцип не прави разлика между пещерните образования и посочва т.н. "драперии" с думите "така, де...пердетата", разказва следната история: "Водя си аз поредната група, соча им къде е къде е Концертната зала, къде какво образование има и им обяснявам какво представляват рисунките. По едно време някой пита - "А, какво е това". Вдигам очи към тавана на пещерата и какво да видя - отгоре един човек се спуска с въже. Казвам им - "Ами, този пещерняк се е объркал и сега си мисли, че открива нова пещера."

Това е разказът на екскурзоводът. Всеки път повтаря историята пред различните групи. Няма значение дали историята е истинска или не. По-важното е, че групата винаги избухва в смях.

Варианти за маршрути

1 Вариант

Започва се първо с осветените пещери в района. Опознаване на терена, свикване с мисълта, че човек може да живее на тъмно. Свикване с мисълта, че под земята също може да се диша. Взимане на поне начални уроци по спелеология - да се различава сталактитът от сталактон и сталактонът от сталагмит. Ако се намирате в Западна България - пещерата може да бъде "Магурата" и пак ще чуете онази история. Ако сте някъде от Плевен, Велико Търново - може да отидете до пещарата "Бачо Киро" кръй Дряново. Ако сте от Пловдив или Пазарджик - до "Снежанка" до Пещера. Ако сте от Смолян - до "Ухловица" край село Могилица... Ако сте от Русе - може да надникнете в осветените части на "Орлова чука"... и т.н.

2 Вариант

С приятели, които разбират от пещери, може да се тръгне към ж.п. гара Лактник, Черепиш или село Гинци. Там има хубави пещери, в които не е редно да влиза човек без опит, но също и малки дупчици от по десет, петнайсет, двайсет метра, където човек може да се чувства като откривател. Могат да се разглеждат още скални мостове и халки. Препоръчва се човек да се обърка с местното население - т.е. с пещерняците, които по това време почти постоянно седят "на пост" пред по-големите пещери.

3 Вариант

Сега вече е време за по-сериозно ходене по пещери около Карлуково или Ловеч. Но когато човек стигне до тази фаза, обикновено сам умее да надушва къде са хубавите пещери и знае текста на онази песен за пещерняците наизуст. И съвети не му трябват.Оля Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екстремен - Страсти дълбоко под земята - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.