Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Глътка шампанско в пещера Магура


Западняци учат историята на чудните скали до Белоградчик

Видяното в България при Белоградчик не може да се сравни нито с прочутите теснини на Олиул в Прованс, нито с дефилето на Панкарбо в Испания, нито с Алпите, нито с дивните планини на Тирол и на Швейцария, пише френският пътешественик Жером Бланки. Това чудо на природата - фантастичните скали с образи на хора, животни, причудливи замъци, дълго 30 км и широко 3 км, отдавна привлича туристи от близо и далеч. В чуждите справочници е отбелязано като световна туристическа атракция. Намира се на 175 км от София през Монтана. От Видин с автомобил разстоянието е 50 км. Можете да пътувате и с влак. Слизате на гара Орешец и се качвате в чакащото ви микробусче, с което след 20 минути сте в града приказка.

Милиони години природата е ваяла червения камък, за да го видят днес любопитните в образите на Адам и Ева, Ученичката, Монасите, Мадоната, Конникът, Хайдут Велко. Кога хората са кръщавали фигурите, не е известно. Но за тях съществуват колкото научни обяснения за образуването им, толкова и легенди за "човешките" им образи и съдби. Те са "жертва" на войни, страсти и чиста любов. Разделени влюбени са се вкаменявали заради забранена обич, борци са оставали завинаги на земята като благодарност за доброто, което са извършили. "Историята" на всяка фигура ще ви разкаже екскурзовод, след което ще се разделите с каменните образи като с интересни и достойни за уважение и слава хора.

В Белоградчик на туристите показват и историческата крепост. Интересното е, че е разположена между скалите, на места те са включени в отбранителната система, с която римляните, по-сетне византийците и турците, са охранявали стратегическите пътища, които пресичат района. Пак екскурзовод ще ви разкаже, че това е една от последните крепости, превзети от турците. Дълги години те държат в нея гарнизон, който пази северозападните граници на държавата от чужди набези. Френски и италиански инженери са я достроявали по турско за използване на огнестрелно оръжие. Има амбразури за оръдия и за пушки, войнишки и оръжейни помещения, мелница, четири водохранилища. В нея са били настанявани до 3000 войници. Била е действаща до Сръбско-българската война през 1885 година.

Отидете ли в Белоградчик, непременно ще трябва да видите и пещерата Магура. Намира се на 25 км от Белоградчик. Ако от Видин тръгнете към Белоградчик, разстоянието до пещерата е 35 км. Отклонението към село Рабиша е при град Димово.

Варовиковата пещера е една от най-големите у нас, дължината на галериите е 2500 м. Под земята ще видите рисунки на 12 000 години. Върху варовикова стена на височина колкото човешки ръст са изобразени култови и ловни сцени, слънчевият годишен календар от късния енеолит. Сталактити, сталагмити и сталактони ще ви спират дъха. Една от залите ще ви върне към реалния живот - в нея по естествен път отлежава българското шампанско.

От 2004 година влизането в музеите на Белоградчик и в пещерата Магура се заплаща. За деца таксата за природонаучния музей и крепостта е 50 ст., за възрастни - 1,50. На чужденците вземат по 2,50 лв. Два лева струва на родните туристи беседата на екскурзовода, на чужденците - 5. Входът за пещерата е 1 лв. за ученици и 2 - за възрастни. Това се отнася само за половината маршрут, който се предпочита от повечето посетители. Ако обаче желаете да ви преведат по целия два и половина километров подземен път, ще платите 1,50 и 3 лв. 5 лв. струва беседата под земята.

За пръв път от 2004 година всички посетители в крепостта и пещерата са застраховани. Ако се ударите лошо при падане върху хлъзгавия под на Магурата или, не дай си Боже, от някоя скала, най-малката сума, която ДЗИ ще ви изплати, е 1000 лв. Засега повечето туристи идват в града, хвърлят взор към скалите и се връщат. Но един ден не е достатъчен, за да се насладите на световната атракция.Първолета Цветкова

форум на пътешественика
8 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Глътка шампанско в пещера Магура - Рабиша, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Рабиша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рабиша, снимки от Рабиша, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Рабиша, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.