Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Крум обединява двете Българии

Наследникът на Кардам разбива Никифор във Върбишкия проход. Дотогава Византия не е губила император и престолонаследник в една битка.

На 26 юли 811 г. във Върбишкия проход на Стара планина нашата армия нанася страшно поражение на огромна византийска войска, нахлула в България преди няколко седмици. Водена лично от държавния глава император Никифор I Геник, който е убит в боя. Тежко е ранен в гърба и престолонаследникът Ставракий, който умира от гангренясалата рана само след три месеца управление. В хилядагодишната история на Византийската империя са убити в сражение с външен враг само двама императори - Валент в 378 г. и Константин в 1453 г.

Смъртта на двама византийски императори в едно сражение прави огромно впечатление в средновековния свят и издига авторитета на България на неподозирани висоти. То ще се помни векове наред, а името на водача на българите хан Крум ще се покрие с легенди. Ще му припишат едно сурово законодателство и превръщането на черепа на византийския император в обкована със злато и сребро чаша. В светлината на тези анекдотични подробности ще се загубят истинските последици от битката, трансформирали картата на целия европейски континент и определили нов път на развитие на Стария континент. Пътят на многообразието на националните държави и култури вместо унифицираните империи. Заслуга, която всички отдават на българската политическа мисъл, на екипа на хан Крум.

За какво става дума? Вълните на Великото преселение на народите разрушават Римската империя, обединила Европа до III век след Христа, и върху развалините й се появяват множество "варварски" национални държави. Две от тях са създадени от кан Аспарух в Мизия и кан Кубер в Македония. Но от средата на VIII век в Европа започва процес на насилствено възстановяване на Римската империя. За щастие около две враждуващи ядра. На запад това са франките, водени от Карл Велики, а на изток - византийските императори. До началото на IХ век Карл Велики обединява във Франкската империя цяла Западна и Средна Европа, а Византия възстановява владенията си до Хемус и отблъсква араби и перси от Мала Азия. Всъщност Франкската империя и Византия са имена, измислени от съвременните историци. Владетелите им настояват, че ръководят Римската империя и носят титлата римски император. През 800 г. един проектиран династически брак на константинополската императрица Ирина и франкския император Карл Велики едва не довежда наистина възстановяването на Рим от Пиренеите до Ефрат.

От "варварските национални" държави към 800 г. оцеляват само двете Българии. Териториите им са малки: на Аспарухова - между Карпатите и Стара планина, а на Куберовата обхваща днешна Вардарска Македония, Източна Албания и част от Косово. Ресурсите им са несравнимо по-слаби от тези на двете империи и съдбата им изглежда предопределена - да бъдат смазани от една от двете империи.

Но в 801 г. (или в 803) година начело на Дунавска България застава талантлив владетел - кан Крум. Той е осъзнал, че политиката на Плиска през целия VIII в. да пази завоюваното от Аспарух и само да отбива византийските удари вече не е достатъчна, за да опази държавата на българите. За да се противопостави на двете империи, България трябва да стане държава с огромна територия, население и ресурс. Хан Крум залага на експанзия с цел обединение на двете български държави и присъединяване на всички територии, населени със славяни, гравитиращи към Плиска. Това не може да стане без война с двете империи. Съвсем разумно, отчитайки ресурсите си, хан Крум решава да воюва на един фронт. Избира Византия.
Войната започва в 807 г., когато Плиска решава да ликвидира византийските владения, разделящи я от Куберовата България. До 809 г. разгромяваме византийските гарнизони в Пиринска Македония и превземаме възловата крепост на Балканите Сердика, наречена от българите Средец, а в ХIV в. - София. Тогава според съвременните скопски историци е станало обединението на двете български държави (те го наричат завладяването на Македония), а не в 837 г. при хан Пресиан, както смятахме доскоро. Няма никакви сведения в историческите хроники, че Пресиан е предприемал военни действия в територията на днешна Македония. Всички източници сочат, че продължавайки експанзионистичната политика на дядо си (а и на баща си Омуртаг), той е завладял Родопите и Беломорието.

Съединението на двете Българии в единна държава, изглежда, сериозно е уплашило византийския император, защото той предприел невиждан дотогава поход срещу Плиска в началото на юли 811 г. В него участвала цялата армия на империята, към която се присъединили и десетки хиляди селяни и граждани, въоръжени с каквото им попадне. Те си пробиват лесно път през българските гранични отряди, форсират Стара планина, разбиват 15-хилядна българска армия при северния изход на прохода (вероятно гарнизоните на Преслав и Шумен) и превземат изоставената от хан Крум българска столица Плиска. Докато армията на Византия се отдава на едноседмичен грабеж и пиянство, Крум маневрира успешно с войските си, увеличаващи се непрекъснато с пристигащи от далечните области полкове. Затворени са всички проходи с дървени стени, а хълмовете край тях - заети.

Император Никифор разбира, че е попаднал в ужасен капан. За отстъпление избира Върбишкия проход. Но византийската колона е нападната в ранното утро на 26 юли. Отряд елитни български бойци атакува императорския лагер. Никифор е изненадан в палатката си и убит между любовниците си мъже.

Последиците за империята на източните римляни са катастрофални. Българите нахлуват в Тракия. В 812 г. са завладени Подбалканските полета, Средна гора, Южното Черноморие, Горнотракийската низина. В 813 г. след битката при Версиникия край Одрин, когато отново е унищожена цялата армия на империята, българите стигат до Константинопол. На следващия хан Омуртаг, заменил внезапно починалия Крум, остава да сключи мирния договор. Той ще потвърди не само териториалните завоевания, но и ще установи новия хегемон в Югоизточна Европа - България.Д-р Божидар Димитров
Войските на кан Крум преследват византийците след разгрома им при Върбишкия проход и раняват наследника на Никифор - Ставракий, миниатюра от Манасиевата хроника

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Крум обединява двете Българии - Върбица, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Върбица, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Върбица, снимки от Върбица, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Върбица, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.