Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Наздраве дружина...

Суровият образ на кана е дело на хрониките

Образът на кан Крум дори в представите на съвременните българи е на суров, безчовечен и примитивен варварин. Затова са спомогнали несъмнено митовете, създадени от византийските хронисти за жестокото му законодателство, и превърнатият в чаша череп на Никифор. Но същите хронисти свидетелстват и за необичайната за езичник толерантност към християните. Ред ромеи са на важни длъжности в двора му - финансистът Византий, строителят на бойни машини Евматий и т.н. Един от тях, някой си Константин Пацик, дори му станал зет.

А от един надпис, открит в с. Маломирово, Ямболско, става ясно, че за стратези (командири на гарнизоните в тракийските области) са назначени само християни - Кордил, Вардан, Григорий...Д-р Божидар Димитров
Пиршеството на хан Крум след победата му над император Никифор I Геник, миниатюра от Манасиевата хроника

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Наздраве дружина... - Ахелой, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Ахелой, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ахелой, снимки от Ахелой, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Ахелой, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.