Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Стратегията на Крум

Дворецът на Крум
Дворецът на Крум

Дипломацията му приспива Карл Велики

На Запад българската дипломация успешно заглавиква Карл Велики, предотвратявайки втори фронт срещу България. Едва ли й е струвало много усилия - Карл Велики злорадо наблюдава разгрома на основния си съперник за европейско господство. Не се е сетил, горкият, че се ражда трета европейска суперсила. Ще го разбере синът му Людовик Благочестиви, когато в 827 г. кан Омуртаг нахлуе с конница и флот по Дунав, Драва и Тиса в Панония (дн. Унгария) и Трансилвания и ги завладее. В 829 г. Франкската империя се признава за победена. Така политиката на Плиска, формулирана от кан Крум, само за 30 години постига пълен успех.

Към 837 г. след присъединяването на Родопите и Беломорието България е смазала агресията на двете "римски" империи и сама превърнала се в държава - европейска суперсила. При това държава, изградена на национален принцип, чиито поданици от Адриатика до Черно море и от Карпатите до Егея с гордост се наричат българи.Д-р Божидар Димитров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Стратегията на Крум - Плиска, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Плиска, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Плиска, снимки от Плиска, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Плиска, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.