Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Разградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вятърната мелница

Вятърната мелница до Исперих работи вече два века
Вятърната мелница до Исперих работи вече два века

Потомственият мелничар
бай Касим се грижи за мелницата край селото,
която е и единствената в
Североизточна България.

На 500 метра от село Беленци, община Исперих, се намира единствената действаща вятърна мелница в Североизточна България. По информация на директора на историческия музей в Исперих Боряна Матева мелницата съществува от началото на XIX век и продължава да функционира, независимо че през 1990 г. е обявена за национален паметник на културата.

От 12-годишен в мелницата работи белинчанинът Касим Яхя, който я наследява от баща си. След национализацията през 1953 г. мелницата е откупена от община Исперих, а впоследствие - преотстъпена на историческия музей града. Независимо, че е общинска собственост, за мелницата продължава да се грижи старият Яхя.

Вятърната мелница има изцяло дървен механизъм, долният край на носещата греда, която крепи целия корпус, е три метра под земята, а напречната ос, която минава през двете въртящи се зъбчатки, не е подменяна от 160 години. Възрастният мелничар каза, че при силен вятър за едно денонощие мелницата смила до тон и половина жито, а в безветрени дни смилането на една крина може да продължи и цял ден.

Касим Яхя смята, че след национализацията това е единствената оцеляла вятърна мелница от съществувалите общо шест в района, които по-късно са разрушени.

тел.: 08331/ 4783, 5640Юлиан Андонов

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Вятърната мелница - Исперих, Разградска област, информация, история, култура, забележителности в Исперих, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Исперих, снимки от Исперих, туризъм в Разградска област, настаняване в хотели в Исперих, Разградска област; частни квартири в Разградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.