Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Добричка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Светът на Йовков оживява в Шабла

Българският елит обича да отмаря край най-източната точка на страната. Според местните хора правителствената резиденция е раят на земята.

На нос Шабла има фар. Най-старият на Черно море. До него е най-източната точка на България с географски координати - северна ширина 43°32' и източна дължина 28°36'. Седем километра на запад от носа е едноименното селище. Обявено е за град в края на август преди 35 години и годишнината предстои да се чества тържествено.

Днес в Шабла живеят близо 4000 души, предимно възрастни. Архитектурата на града е доста невзрачна, но всеки дошъл тук може да потвърди, че шабленките са сред най-красивите българки. Въпреки че от Шабла морето не се вижда и околността е равна като тепсия, днешният политически елит на България предпочита да летува тук. И има защо.

Тодор Живков също беше оценил природата край Шабла и обичаше да ловува по тези места. Тук столичният кмет Софиянски вари чудесна ракия в своята къща в шабленското село Поручик Чунчево.

Красивата природа край Шабла е в най-чист вид, почти недокосната от човешка ръка. Животинският и птичият свят са изключително разнообразни, а водите на морето и Шабленското езеро направо врят от риба. В небето над Шабла преминава Виа Понтика - една от най-големите прелетни "магистрали".

Това, че толкова важни особи предпочитат да почиват край Шабла, е достатъчно добра препоръка и ние да дойдем и видим безбройните чудеса на този не чак дотам познат кът на България. При фара на Шабла, където днес е рибарското селище, в края на II в. пр. Хр. е съществувал пристанищен град, споменат в писмените извори с името Карон лимен. Римският географ Помпоний Мела пише в своята География, че близо до вливането на р. Дунав в Черно море, около нос Шабла, се е намирало пристанището Кария. В приблизителния си днешен вид селището е възникнало в средата на ХVI в. За името Шабла съществуват няколко версии. Една го свързва с преданието, че до фара е било имението на някоя си Айше абла (леля Айше). Чума изгонила жителите му и те се преместили някъде около сегашния град. Дали на новото място пак същото име, но отпаднала първата сричка.

Според друга версия името произлиза от многото лапад в района, чиито листа приличали на саби (сабли). Трети пък говорят за прабългарски произход. Чувашката дума шабъла значела черпак.

През 2003 г. в града беше чествана 150-годишнината от основаването на първото му училище. До 1853 г. то било килийно и действало към местната църква. Шабленските християни избрали за покровител св. Харалампий и кръстили на него черквата. Разрушителното земетресение от 1900 г. я срутило до основи и после била построена днешната трикорабна базилика "Свети свещеномъченик Харалампий".

На 31 май 1951 г. при сондаж край Шабла е открито първото българско нефтено находище. Проучванията му завършват през 1954 г. и от същата година заработва предприятието "Нефт и газ". Тогава ентусиазмът от откритието бил толкова голям, че нямало вестник или кинопреглед, в които да не стане дума за него.

Прочутото Шабленско езеро се намира на северозапад от рибарското селище, близо до къмпинг Добруджа. Днес обединява двете крайбрежни езера при с. Езерец и Шабла, отделени от морето със стометрова пясъчна ивица. Двете са свързани с изкуствен канал. Има защитена територия от 510 хектара, която е включена в списъка на орнитологично важните места в Европа от международно значение, защитени от Рамсарската конвенция за опазване на влажните зони.

В езерото се срещат поне десет вида защитени растения. Сред тях са бялата водна лилия и жълтата водна роза. Има и поне десет вида риба - сом, гол шаран, див шаран, щука, платика, толстолоб, костур, белица, бял амур, бяла риба. Обитава се и от над 80 вида защитени птици - голям воден бик, морски дъждосвирец, белоока потапница, тръстиков блатар, няколко вида патици, бърнета, гмурци, чапли, лебеди.

Истинска представа за рая на земята можете да откриете в резиденцията на Министерски съвет край езерото. Официално се твърди, че освен богоизбраните тук може да почива и всеки простосмъртен. Разрешително обаче много трудно се давало. Наоколо, далеч от суетата, обича да обикаля и премиерът Симеон Сакскобургготски, вещо воден в дебрите на природата от самата министърка на екологията. Почти целият Министерски съвет през август минава оттук. Твърдят, че тогава наоколо и пиле не може да прехвръкне, така че внимавайте с риболовните си излети, за да не се окажете окошарен.

Навремето, когато арх. Дачо Георгиев разработил плана на резиденцията, идеята му била да пресъздаде част от света на Йордан Йовков. Талантливият писател години наред учителствал в Добруджа и някъде край Шабла е бил прототипът на неговия Чифлик край границата. До къщата с обор и харман в средата се намират къщичките, които приютят неколцината почиващи. Както ги описват шабленци, те били "повече от скромни".Николай Генов

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Морски - Светът на Йовков оживява в Шабла - Шабла, Добричка област, информация, история, култура, забележителности в Шабла, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шабла, снимки от Шабла, туризъм в Добричка област, настаняване в хотели в Шабла, Добричка област; частни квартири в Добричка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.