Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Тук посрещат гостите с кафе на пясък


Една от най-големите забележителности в етнографския комплекс в Златоград е кафенето "Старият град", което се намира в самото начало на чаршията. Единствено тук приготвят кафе на пясък. Удивлението на туристите предизвиква и поднасянето на тонизиращата напитка - чашите се въртят отвесно в поднос без нито капка от тях да попадне навън.

Из криволичещите улички са пръснати златарска, терзийска, гайтанджийска, резбарска, ножарска, сарашка работилници. Майсторът сарач не изпраща турист, без да го дари със синьо мънисто за късмет. В терзийския дюкян пък е подредена историята на занаята в региона. Около 1 200 000 аршина аба за турската армия са се произвеждали в града годишно. Наоколо са подредени шевни машини и ножици на възраст между 80 и 120 години. Снимки на видни местни терзии проследяват занаята в региона.

В музейната експозиция може да се види монтиран и работещ "прав" стан за големи постелки и завивки, а също и хоризонтален стан. Другаде в България не е представено подобно съоръжение, на което българката е изработвала чеиза си в онези далечни времена, твърдят историци. Местни носии представят модата от миналото на Златоград. Жените от всеки род украсявали със специфична шевица престилките си. Това било нещо като родов герб и се правело, за да се избегне кръвосмешение.

Уникални съдове от 15-то хилядолетие преди Христа, неповторима колекция от древни стрели, монета "юстиниянка", венециански и още редица впечатляващи находки от древността попълват археологическата сбирка на музея.

Сред най-големите атракции на комплекса е воденицата във Вунцовата къща. В нея са включени три традиционни съоръжения - валявица, тепавица и караджейка. По време на голямо наводнение в средата на 90-те години, когато реката придошла и заляла града, воденицата е била потопена и унищожена. Водният тайфун отнесъл всичко. Възстановявали брънка по брънка всяко съоръжение.

Сдружение "Дельо войвода" разработва програми и културни прояви в града. Вече е традиция в края на септември да се провеждат Дельови празници. Засега форумът е на регионално равнище. През 2003 година са гостували гръцки и изпълнители от страната. Амбицията на сдружението е празникът да се превърне в национален събор надпяване. Пак за запазване на родовата памет издигнали монумент на лобното място на Дельо войвода.Александър Митушев
Изключителен интерес за гостите на града е етнографската експозиция при кафене Старият град

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Тук посрещат гостите с кафе на пясък - Златоград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Златоград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златоград, снимки от Златоград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Златоград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.