Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Ванга, светицата

Петричката врачка живя между признанието и подозрението
Давала е съвети на цар Борис III и на Людмила Живкова

На 11 август 1996 г. почина баба Ванга. Отричана и обожествявана още приживе, днес тя присъства незримо в битието на българина - все едно вярващ или невярващ. Не толкова като пророчица или природен феномен, колкото като символ на българската душевност.

Ванга Гущерова е родена през 1911 г. в Струмица, сега в Македония. През 1923 г. е носена от смерч, в резултат на което ослепява. Пророческата й дарба също е свързана с българската историческа съдба. Това, по нейните думи, става на 5 април 1941 г., когато й се явява конник с думите: "Утре започва войната!" И наистина, на следващия ден германците нападат Югославия и Гърция. С което де факто започва и участието на България във Втората световна война.

Мълвата за ясновидството на Ванга се разнася мълниеносно из цяла България. И въпреки военновременните затруднения с транспорта скоро към дома й в Петрич потича поток от хора. Сред тях е и цар Борис III, чиято смърт пророчицата предсказва с точност до седмици. Дори настъпилите политически промени след 1944 г. не са в състояние да накарат хората да спрат да търсят помощта на Ванга. Нейната слава вече е толкова голяма, а предсказанията и съветите, които дава на хората, толкова точни, че скоро същите тези партийни величия, които иначе громят от трибуните суеверията и религиозните заблуди, също започват да се допитват до Ванга.

През 1966 г. Ванга била поканена в София да кръсти сина на свои приятели. Писателите Венко Марковски и Иван Аржентински, почитатели на нейната дарба, използвали случая да я представят на Тодор Живков. Благодарение на него от следващата година тя става първата щатна гадателка в социалистическа България със заплата от 220 лева.

Същевременно Ванга се превръща в обект на изследване. Дълги години с нея се занимава лично проф. Георги Лозанов от Института по сугестология, създаден пак с благословията на Живков. През 1974 г. дори се провежда цял научен диспут за Ванга. На него видният психиатър проф. Никола Шипковенски показва заснети сеанси на Ванга. Според проф. Георги Лозанов, който е започнал изследванията й още в края на 50-те години, Ванга е парагност - пророк, който може да предсказва бъдещето. Сугестологът изпращал анкетни карти на посетителите на Ванга, за да разбере каква част от прогнозите й се сбъдват. Оказало се, че процентът е 80 на сто. Според други обаче изследванията не дават достатъчно данни за предсказване на бъдещи събития (прекогниция). Те смятат, че Ванга има силни телепатични способности, т. е. може да чете чужди мисли.

Естествено подобни дарби стават обекти и на службите за сигурност. Те решават, че тъй като при нея идват много хора от Югославия, домът й може да се използва като пощенска кутия, а българските сътрудници на Титовата УДБ да остават информация за Белград. Като научил за станалото, Живков наказал виновниците. Макар и осакатен от цензурата, заснетият материал бил показан в документалния филм "Феномен".

Нещата се променят, когато от Ванга с заинтересува Людмила Живкова. Тя редовно ходи за съвети при петричката ясновидка. Според мълвата леля Ванга упорито е мълчала, когато е ставало въпрос за това колко години ще живее дъщерята на Първия...

Преврата през 1989 г. премахна всички прегради около Ванга. Нещо повече - политиците включиха срещите си с нея в личния си PR. А някои дори се опитваха да ползват предсказанията й за политически спекулации. Пророчицата обаче не се поддаде на тях. Както и не позволи да бъде въвлечена в чисто имуществени разпри около наследството й.

Макар че не мина без типично българските паралелни организации, днес църквата "Света Петка" в Рупите събира непрекъснато хора, намерили помощ от Ванга. А също и тези, които търсят надежда и упование в дух на светицата. Която до сетния си дъх вещаеше по-добро бъдеще за България.Константин Събчев
Макар и сляпа, Ванга виждаше в бъдещето

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Ванга, светицата - Рупите, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Рупите, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рупите, снимки от Рупите, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Рупите, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.