Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

По отвесните пътеки на скаутите

И най-малките скаути умело се справят с маймунския мост
И най-малките скаути умело се справят с маймунския мост
Скаутите си готвят сами на огън или газов котлон
Скаутите си готвят сами на огън или газов котлон

Не разчитай на посредствеността,
бъди подготвен!

мотото на скаутите

Не може да не сте чували за скаутите. Американската филмова индустрия изобщо не пести лента в това отношение. Но ако все пак не знаете много за тези особняци, то със сигурност ви се мяркат спомени поне за пионерите. Ако питате обаче опитната скаутка Снежана Митина, това е все едно да сравняваш казармата с почивка на море. Макар скаутството да не е почивка, а по-скоро да прилича на колективна халюцинация на една осъществена детска мечта, в която всичко и всички се движат.

"Скаутството, разбира се" - така отговаря 10-годишният столичанин Славян на въпроса кое предпочита повече - компютъра или лагера в планината. "Виртуалните игри са илюзия, а тук приключението е истинско", обяснява момчето.

Контактът с природата и колективните усилия да се преодолеят нейните предизвикателства учат децата да бъдат добри, да си помагат, а не да решават проблемите с насилие, както внушават компютърните игри, разказват скаутите.

Изпитанията сред природата укротяват егоизма и агресивността у децата, е установила през годините Снежана. Уменията едва ли някога ще послужат за живота в града, но те влияят на психиката, казва пък Александър Лечев, който е вицепрезидент на Организацията на българските скаути. Качествата, които създава у децата борбата за оцеляване сред природата, и усилията им да бъдат отговорни и за другите, правят живота им в града по-лек, допълва Лечев.

Всъщност както не съществува понятието "бивш президент", така няма и "бивш скаут". Преди дни на националния лагер на скаутите до Земенския манастир дошла на гости 75-годишна старица, която се просълзила при вида на полянките. Там през далечната 1939 г. и тя лагерувала като млада скаутка. За да си скаут може и да си на 75 години, но задължително трябва да си готов да се учиш на трудности - да катериш отвесни пътеки, да минаваш по маймунски мостове, да управляваш сал, да си точен в стрелбата с лък, да даваш първа помощ, да ходиш на кокили, да познаваш предмети със затворени очи, да опъваш палатка, да палиш огън с една клечка, да се ориентираш по кръстовете на църквите, да не изоставаш по време на 16-километров нощен поход в планината. И всичко това без да нарушаваш хармонията на природата.

"Не се задоволявай с това да бъдеш посредствен, бъди подготвен", гласи мотото на скаутите. Всъщност "скаут" означава следотърсач, разузнавач и подсказва, че почти всички приумици на скаутството са привнесени отвън. Въпреки това обаче нашенският му вариант не се е отървал от роден принос. Той се състои главно в българските песни, които нощем се дрънкат на китарите край огъня и в леко завишената свобода, на която се радват българските скаути. С влизането в лагера на американчетата например им се забранява да внасят дори прашинки от цивилизацията. Те не могат да носят със себе си мобилни телефони, касетофони, че дори книги. Нашите деца обаче не са лишени напълно от знаците на цивилизацията.

Има, разбира се и още една разлика с американците - там държавата поддържа такива инициативи. А у нас всеки сам си плаща. Едноседмичният лагер излиза минимум 50 лв. на дете. Държавата само предоставя терен за лагера. Преди да стане собственост на просветното министерство, той е бил пионерски лагер.

Но скаутството не вирее само от пари и затова не те са най-болният му проблем. Той е по-скоро кадрови - има много деца, които искат да бъдат скаути, и много малко възрастни, които са готови да ги водят по лагери. "Това е огромна отговорност и изисква време, а никой нищо не ни плаща", казва Снежана. Повечето от водачите на националния лагер край Земен са учители, но има също счетоводители, инженери, лекари, а и ключари.

"За съжаление родителите невинаги разбират правилно скаутството и го възприемат като вид почивка за децата", казва Снежана Митина. "А това не е почивка, то променя. И самите родители признават, че усещат промяна в децата", допълва още опитната скаутка. Въпреки това скаутската организация съвсем не е елитарна, а е отворена за всеки. Достъчно е да се свърже с местния клуб на скаутите и да е готов да се отдаде на идеята.

А тя се е родила някъде в почивката между геройствата и премеждията на забележителната личност лорд Бейдън-Пауел. Като малък англичанинът не бил нито добър ученик, нито се откроявал с добри спортни постижения, но пък бил отличен стрелец, имал чувство за хумор и обожавал да спи на открито или в случайни плевни. По-късно заел ръководен пост в армията, където експериментирал успешно с редица неконвенционални методи за обучение на войниците. За рождена година на скаутството се счита 1907, а 4 години по-късно то се пренася и у нас. Малко преди края на Втората световна война организацията в страната ни е разпусната. Възраждането й е през 1990 г.

Въпреки дълголетието на скаутската приказка все още никой не се наема с точност да каже що за преживяване е да си скаут. За 10-годишния Славян то означава да прави добри дела всеки ден. За икономистката Снежана скаутството е по-скоро подготовка за живота, любов към природата и толерантност към хората. 21-годишният Сони от Варна, който вече 9 години живее със скаутската идея, пък би казал, че да си скаут е лично търсене и после - старание да търсиш общ език с останалите.Цветелина Соколова, Снимки: Велислав Николов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Ученически - По отвесните пътеки на скаутите - Земен, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Земен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Земен, снимки от Земен, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Земен, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.