Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Автопарка на НСО

Тодор Живков най-харесвал ЗИЛ, облицован с меча кожа

Националната служба за охрана е сформирана през 1879 г. Всяка кръгла годишнина в резиденция Бояна се подреждат най-луксозните лимузини, возили кралски особи и изтъкнати дипломати. Всяка от колите ветерани има история. Ако автомобилите можеха да говорят, сигурно биха разказали доста интересни истории за тайни разговори между президенти или за някои от гафовете при посещенията, които са останали скрити за външни очи.

Черното е подчертано предпочитаният цвят за дипломатическите автомобили на НСО. Изключение прави само зеленият кадилак. Той се откроява сред останалите внушаващи респект лимузини. На услугите му са се радвали много известни личности при визитите си в България. Сред тях бил космонавтът Юрий Гагарин. На модното за времето си возило се е качвал и Фидел Кастро, неотлъчно следван от преводачка. Комфортът обаче бил пълен, защото в кадилака освен отделящо стъкло и подвижен покрив си има и допълнителна сгъваема седалка.

Най-старият от служебните автомобили е произведеният през 1949 г. ЗИС 110. На него бившият президент Тодор Живков най-много обичал да се вози. Всичките коли са в изправност, поддържат се и два пъти в годината им се прави профилактика. Колите също се отблагодаряват на грижите и вниманието. Освен катастрофата с малтийския президент през 2002 г. други сериозни произшествия с дипломатическите автомобили не са ставали.

Особена гордост на Националната служба за охрана са двата модела "Чайка". По-старият ГАЗ-13 е произведен през 60-те години на XX век в СССР и е бил официалният правителствен автомобил за онова време. Използван е повече от 20 години в структурата на НСО. Много от съвременните нови модели на прочутите марки могат да завидят на автоматичната скоростна кутия и 8-цилиндровия двигател. Возилото се управлява от електронно табло и няма скоростен лост. Следващото поколение "Чайка" ГАЗ-14 също е един от ветераните на НСО. Достойно е служил на държавата до 1998 г. И все още съветският шедьовър може да се използва, но прави твърде големи разходи за гориво.

Най-луксозният съветски автомобил обаче е ЗИЛ 115. Той все още е в редиците на службата, за малко бил в "отпуск" само заради изложбата, шегува се полковникът. Кралят на Испания е последният чужд гост, който е сядал на широката му седалка. Толкова много му харесало нашето возило, че дори се е снимал с него за спомен. Допълнителният комфорт и уют в колата се създават от мечата кожа, с която е застлан подът му. Такива са колите и на федералната служба за охрана в Русия, лично президентът Путин ни е похвалил, че имаме от тях в резерва си.

Сред най-ползваните служители на колела е "Хюндай XG 250", който разхожда чужди делегации в страната. Предпочитат го, защото е по-малък и компактен.

Най-таченият сред автомобилите на служба в НСО е луксозният "Мерцедес 600 Пулман". Кралиците като го видят, се влюбват в него. Холандската кралица също е помахвала на зяпачите от смъкващия се покрив. Возилото е с 6 врати и е истинско революционно откритие за производителите на коли.

Такъв модел няма и в музея на "Мерцедес" и затова е на почит. Колата е много удължена и комфортна. Цялата е в кожа и дърво, с минибар, подвижна седалка за преводачи. Другото удобство за дипломатите е, че могат да нагласят автоматично задната седалка. Освен това част от тавана му е твърда, а другата част е покрита с гюрук. Разбирачите в областта го предпочитат и защото е напълно автентичен. Всички части по него са напълно запазени, само са почиствани и ремонтирани, но нито една от тях не е подменяна.Александра Златинова
Зеленият кадилак е возил Фидел Кастро и Юрий Гагарин

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Автопарка на НСО - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.