Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Балнеотуризъм


Балнеотуризмът е традиционен елемент от облика на България като туристическа страна. Традицията да се използват лечебните качества на водите и природните ресурси води началото си от траките, известни като изкусни лечители, познаващи целебните качества на минералните извори. В Римската империя тези традиции продължават и "свещените " извори на Тракия стават известни по всички краища на Великата империя.

В последните години в света се наблюдава едно ново отношение към профилактиката и активната почивка. Популярността на балнеоцентровете в Европа се възражда, защото те наред с традиционите методи на лечение възстановят и целебните терапии на древните времена. В днешни дни се води битка за здравето на здравия човек. Анализите показват, че нарастващата продължителност на живота в икономически развитите страни увеличава значението на балнеотуризма. Нараства и ролята на възрастните хора като потребители на този специфичен туристически продукт

Малко са страните в Европа, които могат да се конкурират с България по изобилие и многообразие на термоминерални води с различен физикохимичен състав и калолечебни суровини. Известни и проучени са над 550 находища с 1600 минерални извора с общ дебит от 4900 л/сек. Преобладават слабоминерализираните минерални води - 66.7%, минерализирани минерални води - 14.4% и газови води - 17,9%. По своя химически състав термоминералните ни води се отличават с голямо разнообразие. Освен слабоминерализираните хидротерми, страната ни разполага с ценни сулфидни, радонови, силициеви, хлорно-натриеви, възкисели и съдържащи флуор, желязо и арсен минерални води. Особено ценен ресурс са големте запаси на страната от висококачествена лиманна лечебна кал и лечебен торф.

Разнообразният планински релеф, обширната морска брегова ивица, близостта на Средиземно море и благоприятното географско положение на страната създават отлични биоклиматични условия и неповторими или рядкосрещащи се природни съчетания за комплексно въздействие върху човешкия организъм. Значително е предимството на България в климатично отношение в сравнение с традиционно възприетите туристически страни, развиващи балнеотуризам на Балканите, в Западна Европа и по Средиземноморието. Броят на слънчевите дни е с 18-20% по-голям от този на Централна, Северна и Северозападна Европа. Планините ни се явяват защитни прегради за силните северни ветрове. Облачността по Черноморието ни е с 10-30% по-малка в сравнение с тази по Атлантическото крайбрежие и в някои зони по Средиземноморското крайбрежие. Валежните количества са по-малки с 26-65% съответно през пролетните и летните месеци. България е защитена от горещите ветрове на африканските пустини и от ураганната сила на дълбоките средиземноморски циклони.

Много от находищата на минерални води са локализирани в планинска или полупланинска среда с богати биоклиматични и ландшафтни качиства, в близост до чисти планински води и иглолистна растителност - уникална среда с йонообразуващи фактори и с голямо физиологично и терапевтично значение.

Ценни по своя химически състав и инградиенти минерални води се срещат и в долини с подчертано средиземноморски климат.

Изобилие на термоминерални води и лечебна кал има в таласотерапевтичната зона на Черноморското крайбрежие.

Успешно в България се използва голямото разнообразие на билки и растения за нуждите на фито- и ароматотерапията, както и лечебните свойства на пчелните продукти.

Тази обективно благоприятна природна среда осигурява реални възможности за удължаване на сезона и за по-ефективно използване на биоклиматичните ресурси за отдих, лечение и профилактика на редица социално-значими заболявания.

Балнеолечението в България е с дългогодишни традиции. В балнеоцентровете работят много добре подготвени специалисти, използват се наличните и допълнителни лечебни ресурси. Богатата гама от лечебни и възстановителни туристически програми непрекъснато се обновява с включването на екзотични, самобитни елементи, както и по-модерни лечения с ясната цел да се отговори на съвременните изисквания на търсенето на международните пазари. Така нашите балнеокурорти се изпълват с качествено ново съдържание и насочват продукта към по-широка потребителска аудитория -  от хора, нуждаещи се от лечение и профилактика до по-широк диапазон от здрави хора, търсещи релаксация и избавяне от ежедневния стрес.

В страната официално са обявени 102 курорта. От тях 34 са от национално значение (5 климатични планински, 10 климатични морски) и 68 от местно значение (38 балнеолечебни, 48 планински климатични, 15 морски климатични).

Балнеоложки, климатични и калолечебни центрове по Черноморското крайбрежие - к.к."Албена", к.к. "Златни пясъци", к.к."Св. Константин и Елена", к.к."Слънчев бряг", "Слънчев ден", Ваканционен клуб "Ривиера", Созопол, Китен, Приморско, Ахтопол, гр.Поморие, Балчик, Тузлата, Варненски калолечебни бани и др.

Балнеоложки, климатични и калолечебни центрове във вътрешността на страната в полупланинска и планинска среда - Хисар, Велинград, Сандански, Кюстендил, Банкя, Павел баня, Наречен, Вършец, Костенец, Момин проход, Бургаски минерални бани, Старозагорски минерални бани, Сливенски минерални бани, Хасковски минерални бани, гр. Баня, Сапарева баня, Боровец, Пампорово, Трявна, Тетевен, Априлци, Елена, Котел, Дряново, Говедарци и др.

Комфортно настаняване и обслужване, лечение и профилактика в духа на съвременните изисквания предлагат редица балнеохотели: х-л "Добруджа" **** в Албена, х-л "Амбасадор"*** и х-л "Империал" ***** във Ваканционен клуб "Ривиера" на Златните пясъци, х-л "Палас" **** и х-л "Марина" **** в Слънчев ден, Гранд Роял хотел Варна***** в "Св.Константин и Елена", х-л "Глобус" ***в Слънчев бряг, Интерхотел Поморие *** в град Поморие, х-л "Сандански" **** и х-л "Свети Врач" ***** в град Сандански, х-л "Аугуста" *** в град Хисаря, х-л "Велина" *** и х-л "Камена" **** в град Велинград, х-л "Велбъжд" ***в град Кюстендил и др.

Балнеохотелите с висококвалифицирания си персонал предлагат широк спектър от услуги и програми като: класически вани с минерална вода, таласотерапия, класически, подводни и нетрадиционни масажи, перлени вани, хелиопрофилактика, лечебна физкултура, мануална терапия, масажи, рефлексотерапия ? традиционна иглотерапия, акупунктура, акупресура, лазерпунктура, китайски енергиен хидромасаж, озоно- и кислодиотерапия, криотерапия, лечение с парафин, инхалации, апитерапия, ароматотерапия, фитотерапия калолечебни и луголечебни апликации, програми, , програми, насочени към "третата възраст", антистресови програми, програми за отслабване, диетични режими, балнеокозметика, сауна, солариум, фитнес, медицинска козметика, естетична хирургия и много други. Успоредно с провеждането на лечение и профилактика се предлагат богати възможности за спорт - водни спортове, тенис на корт, вело-спорт, джогинг, пешеходни турове в планинска среда и др.

Всички бази са специализирани за провеждане на лечение и профилактика, съобразно спецификата на различните заболявания, а програмите се ръководят от квалифицирани медици.

Наред с почивка и лечение, гостите имат възможност да опознаят културата на България, участвайки в комбинирани програми във вътрешността на страната и по Черноморието.

Древното културно наследство на България, самобитният фолклор и традиции, оригиналната българска кухня в комбинация с екологично чиста ни природа и богатството на термални води са нашите акредитиви към съвременния свят и Новото хилядолетие.МИ, Дирекция Туристическа политика

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Балнео - Балнеотуризъм - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.