Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Културно-познавателен туризъм

Открийте хилядолетна България през новото хилядолетие!

Хилядолетна България, заемаща само около 2% от територията на Европа изненадва всеки, който за пръв път я посещава със своите над 40 000 исторически паметници - 7 от които в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, 36 културни резервата, 160 манастира, 330 музея и галерии.

Древните обитатели на нашите земи са ни завещали в наследство многобройни паметници от различни исторически епохи: праисторически находки, тракийски гробници, обекти от гръцката епоха, римски крепости, исторически паметници от времето на Първото и Второто Българско царство, архитектурни забележителности от епохата на Възраждането - оформили облика на цели градове или на части от тях.

Древните траки обитавали нашите земи са ни завещали великолепните гробници в Казанлък и Свещари, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, и още Долината на тракийските царе, която включва около 15 новооткрити гробници.

През последните години траколозите се радваха и на нови, сензационни открития. През 2000 г. бяха разкрити гробницата в с. Старосел, Пловдивско и тракийският дворец до крепостта Перперек (Перперикон), Кърджалийско.

Специалистите предполагат, че гробницата край с.Старосел, Пловдивско е най - големия запазен тракийски царски комплекс с храм мавзолей в Югоизточна Европа и датират част от находките от края на V и началото на V век пр.н.е. Учените предполагат, че във вътрешността си гробницата крие още много изненади.

Според специалистите комплексът в Перперек се е оказал известния от древни писмени източници Свещен град на траките. Столицата на одриското царство специалистите датират също от края на V и началото на V век пр.н.е. При разкопките е открит първият и единствен засега дворец на тракийски цар. Археолозите твърдят, че районът е бил обитаван непрекъснато от времето на траките до днес като според думите на доц. Валерия Фол "Свещенният град в с.Перперек е единственото място в Европа, а може би и в целия свят, където цивилизациите не са се унищожавали една - друга, а са се вписвали и изграждали на основата на предходните".

След 18 години работа по консервация и реставрация с помоща на британската фондация "Хедли Тръст" през 2000-та г. за туристически посещения бе открита уникалната тракийска гробница в с. Свещари, община Исперих - включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Тя е датирана от III в. пр. н.е и е забележителна с фигурите на кариатиди и запазената живописна украса.

Наша национална гордост са и паметниците на културата, включени в Списъка на ЮНЕСКО:

  • Казанлъшката гробница - IV-III в. пр.н.е
  • Тракийската гробница при с. Свещари край Разград - датирана преди 2300 години
  • Мадарският конник от началото на VIII век
  • Боянската църква със стенописи, датиращи от 1259 г.
  • Ивановските скални църкви край Русе - XI-XIV век
  • Рилският манастир - X век
  • Старият град в Несебър

Манастирите и църквите са съхранили българщината през бурните векове от историята на България. Най-посещаваните манастири днес са - Рилският, Бачковският, Роженският, Троянският, Земенският, Преображенският, Аладжа манастир и др. Около 20 от тях предоставят възможност за пребиваване на поклонници и туристи. Интерес представляват и стотиците църкви, запазили уникални образции на българските иконографски, зографски и дърворезбарски школи, стари ръкописи, църковна утвар и др.

Велико Търново, Стария Пловдив, Троян, Трявна, Копривщица и редица други градове, както и много села предлагат възможност да се почувства атмосферата на Възраждането в съчетание с отличини условия за отдих и туризъм.

Гостите на страната могат да се запознаят и с традиционни стопански дейности по нашите земи - производство на вино, розово масло и др., да участват в курс по традиционен български занаят - бродерия, плетиво, дърворезба, грънчарство и др., да изучават автентичния български фолклор.

Запознаване с различни занаяти, кратки демонстрации и хоби - курсове се предлагат в Етнографския музей на открито "Етъра" край Габрово, старият квартал "Вароша" в Благоевград, Банско, Етнографски комплекс "Кулата" - Казанлък, София, Самоков и редица други. Интерес представляват и етнографските комплекси "Старият Добрич", "Чифлика" (в близост до к.к. Албена), етнографският комплекс в с. Бръшлян (Малко Търновско) и др.

Богат е фолклорният календар на страната, включващ традиционни празници и обичаи, свързани с българския бит и култура, множество народни събори и фестивали.

Изумителното многообразие на багри и форми, на причудливи маски и завладяващ ритъм от стотици звънци и народни инструменти привличат все повече зрители съпричастни на магията на българския фолклор на традиционните народни събори в Копривщица, Широка Лъка, Рожен, Предела, и множество фестивали в страната, посветени на народното творчество - представящи автентичен български фолклор, както и на фестивалът в гр. Бургас - провежда се ежегодно през втората половина на м. август, Фестивалът на Розата в гр. Казанлък - провежда се ежегодно в началото на м. юни, Фолклорният фестивал в гр. Копривщица - провежда се на всеки пет години, Международният фестивал на кукерите и маскарадните игри в Перник - провежда се през м. януари на всяка четна година и др.

За любителите на изкуствата страната предлага богат културен календар и възможност за посещение на престижни международни фестивали в областта на театъра, киното, операта, балета, концерти на световноизвестни музиканти, оркестри и формации, различни изложби и т.н.МИ, Дирекция Туристическа политика

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Културно-познавателен туризъм - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.