Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Голяма косматка

По съвършен от "Мислителя"
По съвършен от "Мислителя"
Глинена амфора за вино с автентичен печат на производителя
Глинена амфора за вино с автентичен печат на производителя
Златният венец е една от уникалните находки, на които попада екипът от археолози
Златният венец е една от уникалните находки, на които попада екипът от археолози

Археологическа експедиция, ръководена от ст. н. с. д-р Георги Китов от Археологическия институт с музей при БАН, намери бронзова глава в могилата Голяма косматка край Шипка. В могилата са била скрити едни от най-древните тракийски храмове, датиращи от първата половина на V в. пр.Хр. Фасадата на храма е 7 метра, в средата се намира входа към коридора, който е бил покрит от дървени талпи, които впоследствие са били опожарени, което е довело до увреждане на фреските по стените. Установено е, че първо е била насипана могилата, а селд това е построен храмът.

Главата е естествени размери и е откъсната от статуя висока най-вероятно 1,80 м. Находката е открита при разкопки на дълбочина над 4 м вечерта на 21 септември 2004 г. Главата е била погребана заедно с дъно на голяма делва, за която се предполага, че е около 1,5 м. Уникалното откритие датира от втората половина на V в пр.н.е. Характерните черти на главата и несъвършените белези говорят, че тя не е на божество, на конкретно обществено лице или митичен герой. Части от главата са посребрени и позлатени. По стила на изработката е видно, че е дело на известния атински скулптор Фидий или на някой от неговите ученици.

Бронзовата уникална находка е толкова съвършена и лицето изразява толкова много мисъл, че е по-хубаво от „Мислителя" на Роден, твърди Георги Китов. Главата е била част от статуарна група, която най-вероятно е била пред новооткрития храм.

Бронзовата глава бе експонирана в залите на Казанлъшкия исторически музей на 15 октомври 2004 г.

В нощта на 4 срещу 5 октомври 2004 г. в тракийската могила Голяма Косматка експедицията на Георги Китов откри храм с 13-метров коридор и три помещения, зазидани с каменни стени. Неограбената, богато украсена гробница, датирана от края на V или началото на IV век пр.Хр.

Археолозите намериха съкровище 74 предмета, 20 от които златни - венец и конски апликации, украшения по меча и конски сбруи. В гробницата има и сребърна кана, сребърна фиала, бронзов шлем с два наколенника.

Според ръководителя на експедицията Темп д-р Георги Китов, откритата гробница е уникална. Вратите на помещенията са от мрамор, украсени са с човешки изображения и имитации на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти, украсени в синьо и червено.

В първата камера, правоъгълна, със свод, е намерен скелет на кон. Златното съкровище е открито в третата камера, издълбана в гранитен блок и покрита с монолитен каменен блок с тегло около 60 тона. В нея има и ритуално легло на неизвестен досега тракийски владетел. По пода на камерата има двусантиметров пласт от златни телчета, халки и копчета. Сред находките са златни украшения за коне и дрехи.

За първи път в света са намерени златен венец и конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. Находките от благородния метал са с общо тегло 4 кг. Най-голям е златният венец, който тежи над половин кило. У нас има открити не повече от 3-4 подобни украшения. Тукашният не е с голяма художествена стойност, но руши представите в археологията, че подобни венци не е имало преди средата на IV в.

Сред другите изящни находки от злато е киликс, чаша за вино, с тегло 300-400 г. Виненият потир е с две дръжки отстрани, а вътре има фини орнаменти на пламък и различни растения. На дъното му е изобразена звездата на Вергина. Има и няколко монети със същата звезда. Сред по-големите златни предмети са още глава на елен с изключително реалистично изображение и глава на богиня. Открита е и една странна глава на негър, също от злато, за която археолозите все още нямат обяснения.

Сред останалите по-ценни находки са три глинени амфори, едната с печат на производителя, две големи пластини от желязо с изображение на воин, който се опира на меч. При почистване античните съдове на дъното на три амфори са открити жито, златни люспи и нишки от златоткана материя. Намерен е и железен меч в кожена обвивка от две части.

Гробницата e свързана с династията на Севт Трети. На 8 ноември 2004 г., при разчистването на два сребърни съда, са разчетени надписи с името на тракийския цар Севт ІІІ. Според Китов това категорично доказва, че той е владетелят, погребан в гробницата на Голяма Косматка край Шипка. На входа на коридора са открити 4 златни монети на Севт III, което подкрепя тезата, че той е бил погребаният владетел.

Първо е била изградена могилата - за около 6 месеца, а след това е построен храмът вътре в нея, който по-късно се е превърнал в мавзолей на тракийски владетел. Златният венец, който беше намерен край саркофага, може да е използван от цяла една династия, но на този етап не е доказано. Върху откритата мраморна врата, която е била поставена на входа на втората камера, има изображение на женска глава и на бог Аполон. Това категорично показва връзка с орфизма и е дело на гръцки майстори.

Знаем категорично, че емблемата на “Шел” е взаимствана от тракийската култура и ние ще им подскажем, че са длъжни на траките, заяви археологът. Доказателство затова е сребърен съд, позлатен отвътре и с капаче, който не се различава от логото на компанията. За първи път уникалната находка, открита в началото на октомври 2004 г. в храма-мавзолей в могилата Голямата Косматка, бе показана на 15 октомври в Регионалния музей в Казанлък.

Във втората камера на тракийската гробница-мавзолей в могилата Голямата Косматка са открити 3 човешки зъба, което навява на мисълта, че погребаният тракийският владетел е бил изгорен и са останали само най-здравите части от него, уверява археологът Георги Китов.

От намерените антики става ясно, че до IV в. пр.Хр. храмът е бил използван.Димитър Шеметов
Глава на женско божество краси вратата на една от камерите в гробницата Уникалният златен венец е доказателство, че починалият е бил от знатно потекло. Такова украшение е намирано у нас през 1966 г. край Враца. Златен киликс ­ ритуална чаша за вино, открит край каменния блок, в който е бил поставен знатният мъртвец Огромният гранитен блок, на който са поставяни умрелите, тежи около 60 тона Сребърна мида - доказателството, че "Шел" са заимствали своята емблема от траките Златният венец, намерен край саркофага

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Голяма косматка - Шипка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Шипка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипка, снимки от Шипка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Шипка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.