Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Града на зетьовете

Етрополе не предполага кой знае какви преживявания. През VІ в сл. Хр. селището е било населявано от тракийското племе трибали. Траките го наричали Акли или Етропара (Воден град). Старобългарското наименование, което най-вероятно е наследено до днес, е Ънтрополе. То означава вътрешно затворено поле. В някои архиви се среща и името Евтроп - пазач на проходите.

В миналото районът е известен като един от най-големите занаятчийски центрове у нас. Най-силно развити са дърворезбоването, тъкачеството, бакърджийството, ковачеството и др.

Наричат го Града на зетьовете и е единственото място в страната, в което се организира празник на задомените мъже. И без тази история Етрополе е малък град, които може да се разгледа за няколко часа. След това решенията са две - пътят към София, евентуално или още една разходка в околностите. Етрополският манастир "Св. Троица" е само на 6 км разстояние, или на един час разходка сред пожълтели поляни и борови гори. В двора се препичат котки, а възрастната жена, която се грижи за манастира, върви с една връзка ключове на пояса. През зимата тя обяснява кой в коя стая се настанява, връчва съответния ключ и пояснява - дървата са там, брадвата е до тях... Сега е още топло и тази част от програмата (за добро или лошо) може да бъде спестена. Безспорно е само, че мястото си заслужава.

В манастира някога е съществувало и ръкописно книжовно ателие. Неговите иконописци са основоположници на прочутата етрополска зографска школа "Варовитец". Тя превръща района в един от главните духовни центрове у нас през ХVІ - ХVІІІ в. За това свидетелстват 54 тома автентични ръкописи, най-старият от които е "Четириевангелие" от 1595 г.

На няколко минути до манастира е и едноименният водопад Варовитец.Оля Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Града на зетьовете - Етрополе, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Етрополе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Етрополе, снимки от Етрополе, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Етрополе, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.