Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Цветето на България


В Катеринината къща в града туристите могат да седнат пред стана и да вземат първи урок по килимарство

"От северозапад се дигаше голият гребен на Стара планина с хълбоци, облечени с букаци, с колосалните пирамиди на гордия Миджур, Бабин зъб, Вража глава... а отсам тях, в полите им - прекрасната и дива Чипровска покрайнина и райските долини на Огоста."

Такава картина излиза изпод перото на Иван Вазов. А преди повече от три столетия книжовникът Петър Богдан нарекъл тогавашното планинско селище Кипровец "цветето на България". Чипровци лежи на 450 метра надморска височина. Всички сезони са благоприятни за туризъм и почивка, защото лятото е прохладно, а зимата - мека. Тук от древни времена се добиват черни и цветни метали, извличат се злато и сребро от речните корита и планината. Иманяри и досега търсят митичната златна богиня, заровена някъде край Чипровци, както и накити, изработени от майсторите на прочутата Чипровска златарска школа. Много музеи и църкви в Европа пазят изящните произведения на чипровските златари и килимари.

За пешеходните туристи е интересно да тръгнат към двете градища, които се издигат над Чипровци. Голямото градище е разположено на скалист връх на югоизток. Предполага се, че тук е бил старият град Кипровец. До него се стига за около час. Крепостта Кулата се издига на едноименния връх. До нея се стига за около 1,30 часа. На 5 км от града е хижа "Велин дял" с надморска височина 890 м, а хижа "Копрен" е на 20 км.

Най-атрактивен сред природните забележителности е Чипровският водопад, който не е голям, но се намира в изключително живописна местност. В горите на този район все още се среща дивеч за любителите на лова, а Огоста предлага невероятно разнообразие от рибно богатство.

На 5 км от Чипровци в посока към Монтана се намира манастирът "Св. Йоан Рилски" от X век. В кулата-костница се съхраняват костите на някои от жертвите в Чипровското въстание и на революционерите Панайот Хитов и Филип Тотю. Интересен паметник на архитектурата и изкуството е изцяло украсеният със стенописи параклис "Св. Атанасий Велики". Манастирът е предпочитано място за сватби, кръщенета и други празнични и религиозни ритуали.

На историческия хълм в Чипровци една до друга съжителстват две религии - православната църква и останките от католическия манастир и катедралната църква "Дева Мария". В този духовен комплекс се намира и историческият музей, събрал драматичната история на жителите и колекции от най-добрите образци на златарската школа, килимарството и книжовната школа. В центъра на града се издига монументът в памет на загиналите в Чипровското въстание (1688 г.).

Ако искате да усетите магията на чипровските килими, посетете непременно Катеринината къща, в която работи багрилница за оцветяване на прежди с естествени бои. В нея ще разгледате колекция от рядко срещани и изчезнали багрилни растения, сред които борш и шафран. Те са събрани от Западна Стара планина. Естествените багрила служат от векове за оцветяване на преждите, с които се тъкат прочутите чипровски килими. Как става това, ще видите в съседната стая, а и може сами да опитате, ако седнете пред оригиналния стан и вземете първи урок от известна майсторка.

Местните хора залагат на природата с неповторимия планински ландшафт, зеленина и чист въздух, на загадъчното минало и на традиционния бит и занаяти, за да привличат български и чуждестранни туристи. Защото мнозина смятат, че това място е някъде далеч и трудно достъпно. А то се намира в Северозападна България, на 120 км от София, откъдето тръгват директно за Чипровци по няколко автобуса дневно, и е част от трансграничния природен парк на територията на България и Сърбия.

Градът е включен в каталозите и плановете на няколко туроператори, благодарение на десетина предприемчиви семейства, които са превърнали къщите си в хотели. Над 2500 души са почивали тази година в тях. Стопаните им предлагат излети с пикник, разходка из девствени гори и екзотични пущинаци из Балкана пеш или с магарешка каручка, посещение на Чипровския манастир, обличане на автентична местна носия за снимка. И много вкусотии на трапезата - прясно издоено козе мляко, налагана баница, сладко и току-що изцеден сок от диви ягоди и боровинки. Португалци, мексиканци, англичани, немци, чехи и поляци са сядали зад становете в тъкачната работилница на местното читалище, в Катеринината къща или в домовете на известни килимарки от града и съседните села. В усвояването на красивия занаят им помагат 40 деца от кръжока по килимарство на Никола Николов, а чужденците с удоволствие купуват техните творби за спомен.

По-големи групи туристи отсядат в стогодишната гостоприемница, преобразена в модерен комплекс с 20 места по 10 и 12 лева на легло и условия за целогодишна почивка с възможности за селски туризъм, екотуризъм, ски, велотуризъм и риболов. В механата може да опитате вкуса на традиционните чипровски гозби - пълнени чушки с боб, зелеви сарми с плънка от орехи и ориз, качамак, овче сирене, боровинково сладко и наложена баница по специална рецепта.

Чипровци е най-атрактивен за посещение през юни и септември, когато има няколко празника, които представят бита и манталитета на чипровчани - панаирът на занаятите, ловният празник в дивечовъдно стопанство в с. Превала, фолклорният фестивал "Турлаци сме - юнаци сме", традиционният събор край останките на опожарения при потушаването на Чипровското въстание Гушовски манастир.

От следващата година гости и туристи ще могат да видят с очите си резултатите от един нов и мащабен проект за екологичен, културен и приключенски туризъм, предприет от общинското ръководство под наслов "Време е да откриеш съкровищата на Чипровци". Проектът е по програмата на ЕС ФАР-2002 на стойност 249 000 евро и има съдействието на Делегацията на Европейската комисия в България.

Търсачите на приключения ще бъдат въвеждани в галериите на бившите рудници на дълбочина от 100 до 300 м, прокарани от преди 600 г. В тях ще има музей на минното дело и ще се показват технологиите и инструментите, с които е била вадена златоносната руда. Най-атрактивната част ще бъде посещение в пещерата "Мишин камък", която се намира между селата Превала и Горна Лука. В нея плискат води подземни езера, белеят рядко красиви сталактити и сталагмити.
Друга атракция ще бъде чаршията с килимарски и златарски работилници. Туристите ще могат да си поръчат копие от стар царски накит, открит по тези земи, или сами да си изковат монета със своето име.Цветана Атанасова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Цветето на България - Чипровци, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Чипровци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Чипровци, снимки от Чипровци, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Чипровци, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.