Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Камъкът е скрепен с яйца и зехтин

И в Ардино не всички хора знаят защо Дяволският мост е наречен така. Стара снимка на неизвестен автор обаче помага за разгадаването на тайната. Отражението във водата на камъните, разположени точно под най-високата арка, изобразява дяволска глава. Природният феномен се случва само веднъж в годината, и то при изключително специални условия - определен ден, час, ниво на водата, положение на слънцето.

Дяволският мост е на около 10 км разстояние от Ардино. Дълъг е 56 м, широк - 3,5 м, а височината на централния свод достига 11,20 м. Граден е от местен камък. Отколешни майстори допускат, че хоросанът е бил забъркван с яйца и зехтин. Спойката е по-здрава и от бетон. Камъните не се поддават на атмосферните влияния и на постоянно миещата ги речна вода и се рушат по малко, а хоросанът между тях не е "мръднал" във времето. Според историците мостът е от края на XIV, началото на XV в. В античността е имал важно значение, тъй като е на стар търговски път, свързвал Тракия с Беломорието.

Едно от десетките поверия, обвиващи Дяволския мост, твърди, че ако човек застане под третия свод и си пожелае нещо, то се сбъдва. Намират се ардинци, които след личен опит се заричат, че е истина.Галина Стефанова, снимка Пътешествие
Отражението във водата на камъните, разположени точно под най-високата арка, изобразява дяволска глава

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Камъкът е скрепен с яйца и зехтин - Ардино, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Ардино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ардино, снимки от Ардино, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Ардино, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.