Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Архитектурен резерват Старо Стефаново

Архитектурният резерват напълно е запазил атмосферата на ХIХ век
Архитектурният резерват напълно е запазил атмосферата на ХIХ век

Човек се чувства като първооткривател, когато ненадейно след завой на шосето попадне в самия център на Старо Стефаново. Дори и не подозирате, че на 2,5 км след разклон вляво по пътя за станалия култов през последно време курорт Априлци, в полите на Калоферска Стара планина под връх Марагидик, ще откриете подобно чудо. Вероятно така някога са изглеждали Копривщица, Боженци или Жеравна, преди да загубят отчасти своята автентичност в името на съвременните туристически изисквания. Всъщност за първооткриватели на красивото селце Старо Стефаново основателно биха могли да претендират и кинаджиите. То беше снимачна площадка на сериала по прочутия роман на Ивайло Петров "Хайка за вълци".

Една бяла табела в началото известява, че влизаме в архитектурен резерват "Старо Стефаново". Той съществува повече от 20 години - от 11 март 1983 г. Цяло щастие е, че селото е успяло да запази своята атмосфера. Тя все още не е напудрена и обезобразена от престарали се собственици и местни ръководители. Първото впечатление е, че животът в полите на Микренските височини, от които се спуска малкото поточе, приток на р. Видима, отдавна тече със забавен повече от век ритъм. Стотината обявени за паметници на културата къщи, в които живеят постоянно 60 души кореняци, са от средата на ХIХ в. Те са наредени покрай разнебитените улички, които напомнят за студените тукашни зими и се събират на селския площад. Те са автентични и да останат такива е задължение за всеки от онези, които са успели да си купят някоя от тях и да вкусят удоволствието да прекарат летния зной в сенчест двор на красивото ловешко село (Старо Стефаново е на 20 км от града).

Може би обяснението този истински оазис на стара архитектура и прекрасна природа да се запази до наши дни е, че селото е живяло в сянката на своите красиви по-големи "земляци" - Троян, Ловеч или Априлци. Природата около това кътче също излъчва своеобразен уют и спокойствие. Тук все още няма шеметни височини, скалисти върхове и водопади. Една разходка в района остава незабравима заради мекотата на релефите, изобилието от цветя и свежата трева през всяко време на годината.

Красивият, на възраст поне един век, селски площад е наобиколен от белосани къщи, покрити с онези тънки каменни плочи, наречени тикли, които по онова време са били гордост за много от българските домове. За съжаление днес все по-трудно се намира майстор да ги стегне. Разбира се, тук е и неизменната селска кръчма. Не можеш да отминеш надписите по стените вътре. Първите им автори са били кинодейците и после мнозина, дошли тук по различни поводи, са дописвали своите доста забавни умотворения. Кой знае колко още щяхме да четем, ако някой от нас не беше запитал за името на близката до площада черква, представител на местното "постоянно присъствие", което по стар троянски обичай смучеше ракия от ранна утрин. Тогава получихме невероятния отговор: черквата нямала име, а била построена за декор на някакъв филм. Скитам доста из България и за жалост подобна безпросветност в наши дни става май често явление.

Добре, че на помощ се появи един от неизменните местни родолюбиви старци, който живееше наблизо. Той заряза цепенето на дърва и ни разказа, че това е черквата "Рождество на Пресветата Богородица", построена с два купола и масивна каменна снага от прочутия тревненски дюлгерин Уста Генчо Кънчев, със здрави колони по средата и сводести прозорци. През 1864 г. ферман разрешил нейното строителство, а девет години по-късно първият й камък бил положен от владиката Дионисий. Десет години преди това игуменът на Троянския манастир дядо Давид вече бил основал в селото килийно училище. Черквата била строена в продължение на три години. Иконите били дарени от местното население, а изографисването й било извършено със средства от ктиторски иждивения в годината на Освобождението.

В черковния двор сред патриархално достолепно спокойствие под отдавна замлъкналото дуло на оръдие има един прекрасен войнишки паметник - почит към местните жители, загинали по време на войните.

От своето осветяване черквата е преживяла много години на радост и униние. Най-тъжни спомени таят 1966, 1974 и 2001 г., когато храмът е ограбван. В негово съседство е и отдавна затворилото вратите си селско училище. Възстановяването на черквата е започнало през 2002 година.

За пръв път днешното село се споменава с името Исвоте в летопис от Никополския санджак през 1515 г. Днес със сигурност може да се каже, че то е най-старото в цялата област. Северно от него има останки на римска крепост. Едно селско предание припомня за страшна гибелна чума, която вилняла през двадесетте години на ХIХ в. Тогава, за да оцелеят и спасят селото си, хората го преместили в една уединена местност между деретата на два потока. Оттогава то е известно с името Вратца. Неговите жители помагали на преминаващите през планината впрягове, заради което получили административни привилегии и данъците им били намалени наполовина. Всъщност на географската карта днес няма да видите с. Старо Стефаново, а само Стефаново. Селото се състои от две части - стара и нова. Старо Стефаново е всъщност архитектурният резерват. Когато теренът за строителство навремето станал недостатъчен, разширяването на селището започнало от другата страна на шосето и там се обособила неговата нова част, която днес е останала по-многолюдна - 80 жители. Старо Стефаново може да бъде отлично допълнение към една приятна съботно-неделна екскурзия до Троянския манастир, Орешака, Ловеч или Априлци. Само не забравяйте, че все още тук не можете да разчитате на подслон, защото строежът на местен хотел е все още в проект. Може би точно това е причината Старо Стефаново да бъде радост за очите ни и днес.Емил Карастоянов

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Архитектурен резерват Старо Стефаново - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.