Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Ваканция между три планини

Едва ли има друго място в България, което да предлага такива фантастични прородни гледки като село Добърско, приютено в подножието на Рила планина, само на 17 км. от реномирания ни ски център Банско.

Добърско е заобиколено от напудрените със сняг възвишения на три планини - Рила, Пирин и Родопите, чиито стройни силуети блестят, подобно на небесни врати, в далечината. В подножието му като на длан се разстила живописна котловина, притихнала по това време на годината под снежната си пелерина. От селото започват многобройни пътеки към южните подстъпи на Рила, криволичещи край вековни борови гори и забравени от времето параклиси.

Една от природните забележителности в този райски кът е т.нар "Копана църква"- огромен няколковековен черен бор с гигантски, подаващи се над земята корени, виещи се в сложна плетеница. Селото си има и красив водопад, известен още като "Щрокалото" - напролет водите му се спускат стремително от 24 метрова височина. Добърско обаче е известно най-вече със своята стара църква "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" от 1614 г. , обявена за национален паметник на културата. Туристи от цял свят пристигат тук, за да се дивят на фантастичните, изключително добре запазени стенописи, проследяващи различните етапи от живота на Христос. На един от тях Спасителят е изобразен в космически кораб на фона на стратосферата в епоха, когато тези понятия са били напълно неизвестни на нашите предци.

В непосредствена близост до храма се намира и богато изографисаната църква "Сретение Господне" от 1860 г. Според историците Добърско е много старо село. За това свидетелстват откритите останки от римска пещ за изработване на керемиди от IV век, с добре запазена тухлена камера.

Автентичният фолклор, характерен само за тази част на България, е другата атракция на Добърско. Всяка година на Богоявление (6-ти януари), обявен за официален празник на селото, тук се провежда фолклорен фестивал, наситен с много песни, музика и багри, искрящи от носиите на местните танцьори и изпълнители на специфичните за този край обреди. На този ден цялото село се събира край реката, за да присъства на християнския ритуал "хвърляне на кръста във водата". За целта от съседния ски-курорт Банско пристигат и много чужденци, въоръжени с камери и фотоапарати. Кметът на Добърско Никола Найденов разказва:

“В дълбокия вир на реката се хвърля осветеният кръст и настъпват големи емоции, докато мъжете, преодолявайки сковаващия студ, успеят да го извадят. Организираме и богата фолклорна програма на селския мегдан с участието на самодейните състави от нашето читалище. В спектакъла се представят и гости от съседните села. Предлагаме чудесни условия за излети в планината. В околностите има и един водоем, където могат да се практикуват водни спортове като моторни лодки, гребане и пр .Посрещаме много туристи – предимно от Холандия, Великобритания, Германия, Франция. Идват и американци, канадци, дори японци. Те остават силно впечатлени от църквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", от колоритния ни фолклор и живописната природа."

Добърско има добре обзаведен хотел с битова механа и приказна панорамна гледка към върховете на Пирин планина. Чужденците отсядат и в местните къщи, благоустроени за целите на туризма. Според Никола Найденов през последните години селото набира все по-широка популярност. В дните около Нова Година тук са отдъхвали около 100-на туристи, предимно от Западна Европа. " Повечето от тях отсядат при нас, за да практикуват зимни спортове в близкия курорт Банско"-обяснява кметът на селото. Местните хора са известни със своето гостоприемство и сърдечност. Туристическите групи се посрещат в двора на старата църква от облечените в носии певци и танцьори от местното читалище.

“Посрещаме ги по стар наш обичай с погача хляб, сол и мед и с букети от здравец - разказва Силена Попова - ръководител на самодейните фолклорни състави. Предлагаме им специална програма със старинни местни хора и ритуали. Представяме и обредът "феруглица", свързан с изработването на сватбеното знаме в дома на младоженеца, съпроводено с изпълнението на много танци и специфични за случая песни. Чужденците много се забавляват и си отиват винаги доволни.”Венета Николова, снимки автора
Село Добърско е разположено в южния скат на Рила Стенопис от старата църква на селото, изобразяващ Спасителя в космически кораб На Йорданов ден мъжете се надпреварват кой пръв ще извади осветения кръст от реката Многовековният черен бор "Копана църква" Чужденците остават очаровани от автентичния местен фолклор От селото се вижда призрачният силует на Пирин планина

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Етнографски - Ваканция между три планини - Добърско, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Добърско, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Добърско, снимки от Добърско, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Добърско, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.