Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Покритият мост

Покритият мост е символ на града
Покритият мост е символ на града

Единственият покрит мост
на Балканския полуостров
и един от трите в Европа
е гордостта на Ловеч

За града е вековна традиция да има покрит мост. Засега не са известни писмени или други данни кога е бил построен първият покрит мост в града.

Колко пъти е бил засяган от буйните придошли води на реката първият мост, а след това наново възстановяван, не е известно. В различни приписки е отбелязано, че много пъти е бил частично засяган от придошлата река и отново възстановяван, докато през 1872 г. е бил почти целият отнесен при голямото наводнение. Още същата година ловешкият каймакамин Исмаил възложил построяването на нов мост на Уста Кольо Фичето. Кольо Фичето лично обхождал горите и кариерите и определял кои дървета да се секат и какви камъни да се ломят. При строежа всеки гражданин бил задължен да извърши определена работа - извозване на материал, черпене на вода, строеж и др. В случай, че не са в състояние да отработят отмереното, гражданите откупували работници. На по-заможните били определяни суми, които трябвало да внесат.

Мостът имал дължина 84 м, 6 отвора и 64 дюкянчета. В средата, на две срещуположни дюкянчета, майсторът поставил по две цилиндрични каменни колони, които свободно можели да се въртят около вертикалната си ос. Ако престанели да се въртят, това било знак, че мостът се е слегнал. Талантливият самоук майстор издялал от камък и поставил на носовете на подпорите каменни фигури:

  • лъв - символизиращ България
  • орел - символизиращ Русия
  • женски торс - олицетворяващ плодородието

На 2 срещу 3 август 1925 г. това уникално творение на самобитния народен гений изгоряло.

През 1981-1982 г. мостът е реконструиран по проект на арх. Златев. Устоите, подът и носещите конструкции са запазени. По външен вид днешният мост се доближава до този на Кольо Фичето, а вътрешната част (интериорът) е осъвременен и модернизиран, като е създаден по-голям уют. Дължината му сега е 106 м, а дюкянчетата са 14.

Покритият мост е един от символите на града и жителите му с право се гордеят с нею. Той с притегателно място за всички гости на града. По всяко време на годината тук може да се чуе разноезична реч.Теодора Генова
Покритият мост е притегателно място за всички гости на Ловеч

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Покритият мост - Ловеч, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Ловеч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ловеч, снимки от Ловеч, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Ловеч, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.