Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Белия паметник

Белият паметник е издигнат в парка Стратеш на мястото, където била руската артилерийска позиция за обстрелване главния турски редут. Подобни на този паметник има при Плевен, Свищов, Пловдив, Шипка, Ботевградския проход и на други места, Паметниците са по проект на архитект Вокар. Височината на паметника в Ловеч е 5 м. Представлява пресечена пирамида, изградена от дялани камъни, завършваща на върха с кръст. На източната и западната страна в основата на паметника са вградени по шест стъпала, водещи към паметните плочи от бял мрамор, изработени в Италия и пренесени от Русия.

На западната страна в основата е вградена плоча с надпис за освобождението на Ловеч - 22 август 1877 г. На вградената плоча на източната страна могат да се прочетат имената на военните части, участвали в боя. От площадката пред паметника се открива красива гледка към Ловеч.Красимира Илиева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Белия паметник - Ловеч, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Ловеч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ловеч, снимки от Ловеч, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Ловеч, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.