Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Арка на свободата

На 22 км от Троян по северните склонове на Троянския проход е разположен високопланинският туристически център Беклемето.

През зимата на 1877-1878 г. оттук минават при неимоверно тежки условия руските войски под командването на ген. Карцов.

На хълма над Беклемето се извисява Арката на свободата. Построена е край Троянския проход в чест на българо-руската и българо-съветската дружба. Монументът е дело на авторски колектив с ръководител арх. Георги Стоилов и скулптор Величко Минеков.

В района са изградени много почивни домове, хотел-ресторант, магазин, поща и др. Накъдето и да се погледне, се открива неповторима гледка към красивата Средна Стара планина я Предбалкана. Беклемето е привлекателен обект за любителите на планината и скиорите — изходен пункт за много хижи.Красимира Илиева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Арка на свободата - Беклемето, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Беклемето, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Беклемето, снимки от Беклемето, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Беклемето, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.