Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът на сердите

Олтара на църквата "Св. Неделя"
Олтара на църквата "Св. Неделя"

Селището е изникнало в древността от решаващото влияние на няколко географски фактора - естествената защитеност на Софийското поле на север от Стара планина, а на югозапад и юг - от планините Люлин, Витоша, Лозенска и Плана, определящо е и наличието на минерални извори и плодородни почви, които покриват котловинното дъно и осигуряват добри възможности за развитие на земеделие.

Най-старите заселвания в района се отнасят към IV в. пр.н.е. На мястото на днешния площад Княз Александър Батенберг са открити следи от поселение от енеолита - втората половина на III хилядолетие пр.н.е. В VIII-VII в. пр.н.е. е имало тракийско селище на племето серди в централната част на днешния град (при топлите минерални извори), което през V в. пр.н.е. влизало в пределите на Одриското царство. По-късно селището е завладяно от Рим, а след 46 г.  от н.е. влиза в състава на римската провинция Тракия и става център на стратегия.

Римляните го наричат Сердика (град на сердите). По времето на император Улпий Траян (98-117 г.) Сердика е превърната в град с вътрешно автономно управление, с градски съвет, народно събрание и изборни магистрати и е наречена в негова чест Улпия Сердика. В края на II век е укрепен град със здрави крепостни стени от камък, с кръгли (по-късно и триъгълни) кули. При планирането му е приложена римската регулационна мрежа: широки прави улици с посока север-юг и изток-запад, с каменна настилка, под която има канализационна и водопроводна мрежа. В центъра се издигат монументални обществени сгради, богато украсени с корнизи, колонади и др.

Сердика е разположена на големия международен път от Средна Европа за Византион (Бизантион), по-късно Константинопол, и на пътя от Дунав за Егейско море. От III век тя е главен град на провинция Вътрешна Дакия и сече свои монети. Достига най-голям разцвет при император Константин I Велики (306-337 г.). След хунските нашествия (441-447 г.) градът бързо се съвзема. Усилено строителство в него се извършва по времето на императорите Юстиниан (527-565 г.) и Тиберий Константин (578-582 г.).

През 809 г. хан Крум превзема Сердика и я включва в пределите на българската държава. Славянското й наименование е Средец, чието гръцко звучене е Триадица. По време на първата българска държава Средец е здрава крепост и важен стратегически и административен център.

След неколкократни безуспешни обсади през 1018 г. градът е завладян от Византия. Освободен е от Асен I през 1194 г. През XII-XIV в. е оживен занаятчийски и търговски център. В последните десетилетия на XIV век Средец започва да се нарича София по името на църквата Света София. Това име постепенно измества старото и се налага като официално.

София е превзета от турците през 1382 г. след упорита съпротива и става столица на Румелийското бейлербейство. Постепенно тя приема характерния облик на повечето турски градове. Населението е смесено.

След набезите на еничари, кърджалии и особено след Кримската война градът запада, изгубва важното си административно значение като столица на бейлербейство и остава само център на санджак в Дунавския вилает.

На 3 април 1879 г. по почин на Марин Дринов Учредителното събрание във Велико Търново единодушно избира София за столица на Княжество България. На 13 юли същата година София тържествено посреща първия български княз Александър Батенберг. С годините се изграждат обществени сгради, административни, културни и финансови учреждения, които и до днес респектират със своята архитектура и мащаби.Людмила Кирова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Градът на сердите - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.