Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

История и поминък

Изглед към града
Изглед към града

Според редица известни изследователи, градът е съществувал от дълбока древност. Малко Търново е заселено на стар вътрешен друм, използван от римляните. Братя Шкорпил предполагат, че тук се е намирала крайпътната станция Utsurgas. На запад от градчето, на височината Голямото градище, има следи от стара тракийска крепост, следи от крепост има и на Малкото градище. Останки от тракийски светилища има на няколко места в околността: на Голямата тумба, където са намерени оброчни плочки и надписи, на Мишкова нива, намираща се под Градището, в самото градче на мястото на бившия католически пансион.

От светилището на Мишкова нива произхожда ценен за миналото на нашите земи писмен паметник. Това е четиристранен мраморен жертвеник, в който се говори за старото рударство в този край. Този паметник и редица други следи говорят, че около Малко Търново се е намирало средището на римската металодобивна индустрия в Странджа.

Основният поминък на населението е дърводобив и производство на вар. В околностите на града се добива качествен мрамор. Тъй като Малко Търново е разположено в котловина с климат, благоприятстващ лечението на белодробни заболявания, то е посещавано кътче от много хора.Катя Иванова <strandja_park@abv.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - История и поминък - Малко Търново, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Малко Търново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Малко Търново, снимки от Малко Търново, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Малко Търново, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.